Бранко Лазаревић и остали правоснажно ослобођени

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио Бранка Лазаревића, некадашњег шеф кабинета бившег министра полиције, од оптужби за одавање поверљивих полицијских информација криминалној групи Дарка Шарића.
presuda cekic pixabay
Фото: pixabay.com

Истом одлуком и остали оптужени у овом случају су правоснажно ослобођени - полицајац Борис Гара, адвокат Радован Штрбац и Родољуб Радуловић, познатији као Миша Банана, којем је суђено у одуству јер је у бекству.

Овом одлуком, која је 9. октобра објављена на сајту Апелационог суда, одбијена је жалба тужиоца за организовани криминал и потврђена је првостепена пресуда Специјалног суда у Београду из децембра прошле године.

Сви су ослобођени оптужби за кривично дело одавање службене тајне, а Лазаревић и за удруживање у Шарићеву криминалну групу, јер суд сматра да тужилаштво за организовани криминал није доказало своје тврдње из оптужнице.

Сви оптужени су током суђења негирали да су починили кривично дело одавање службене тајне за које се терете.

Оптужени су се теретили да су током 2008. и 2009. преносили поверљиве полицијске информације Шарићу пре покретања званицне истраге за шверц кокаина у октобру 2009. године.

У оптужном предлогу се наводи да је Гара преносио кључне податке Лазаревићу о праћењу Шарићеве групе, након чега је Лазаревић те информације проследивао Штрпцу и Радуловићу, а они Шарићу.

То поступање је, како сматра Тужилаштво за организовани криминал, угрозило истрагу полиције, јер су припадници Шарићеве групе променили дотадашњи начин комуникације.

Шарић је почеком децембра, након поновљеног суђења, осуђен на максималну казну од 15 година затвора због организовања криминалне групе која је кријумчарила кокаин из Латинске Америке у Западну Европу.

Суди му се за прање пара у другом поступку.

 

 

EUR/RSD 117.5205
Најновије вести