Браниоци по службеној дужности више неће радити “преко везе”

БЕОГРАД: Ангажовање бранилаца по службеној дужности више неће моћи да се одвија “преко везе” између адвоката и полиције, тужилаштва или суда, јер се успоставља систем кол центра Адвокатске коморе Београд с новом програмском апликацијом за постављање бранилаца по службеној дужности и то према азбучном реду са списка адвокатске коморе. 
pravda sud
Фото: pixabay.com

То значи да ће полиција и тужилаштво приликом привођења осумњиченог који нема могућности, пара или неће да ангажује адвоката, или суд у току поступка, морати да позову кол центар Адвокатске коморе Београд (АКБ), а исти је случај и код постављања привремених заступника.

Овај кол центар, који треба треба да проради у целој Србији од октобра, креиран је у организацији АКБ и Мисије ОЕБС у Србији.

Председник АКБ Југослав Тинтор појашњава да је систем заснован на стриктном поштовању редоследа адвоката с листе адвокатске коморе и обавези свих државних органа да приликом одређивања браниоца по службеној дужности контактирају са кол-центром адвокатске коморе. 

Направили смо програмску апликацију за посебну телефонску централу преко ће које ће сви браниоци по службеној дужности бити постављани тако што ће се стриктно поштовати редослед и сви органи кривичног гоњења, полиција, тужилаштво и суд позивати исту телефонску линију, прецизирао је Тинтор.

Телефонска априкација ће функционисати тако што ће се аутоматски бележити сваки телефонски позив (датум, време позива и бројеви телефона), а оператер ће приликом јављања уносити у систем податке о органу који позива и о ком броју предмета је реч.

Оператер позива адвоката преко апликације која је програмирана да аутоматски поштује редослед - без могућности оператера да види редослед и манипулише постављењем, а сваки телефонски позив се бележи у систему - с којим адвокатом је покушано остварење контакта и с којим је контакт остварен.

Сваки разговор се аутоматски тонски снима и трајно чува у систему ради контроле. Програмска апликација пружа могућност једноставног прегледа систематизованих података о свим постављеним браниоцима и браниоцима који нису постављени јер се нису одазвали на позив (укључујући и детаље сваког реализованог или пропуштеног позива), као и претрагу у систему за сваког адвоката или за конкретан предмет.

На овај начин ће се отклонити свака сумња на корупцију и прекинути непосредна веза између органа кривичног гоњења и браниоца који се поставља, истакао је Тинтор који наводи да је управо “непосредна веза” практично узрок корупције.

Фото: Tanjug (Milan Romanjuk)

Неко неког поставља да би се нешто учинило заузврат - а кидањем те везе, ми ћемо  уз помоћ кол центра и посебне апликације, успоставити транспарентан и правичан систем у којем ће се стриктно поштовати редослед, где ће сви подаци бити доступни, јавни, систематизовани и проверљиви, нагласио је председник АКБ.

Притиском на “ентер” имаћете податак који браниоци добијају службене одбране, а колеге, који буду сумњали да су прескочени прилком позивања, имаће доказ о томе су тог дана и у одређнео време били позвани, да се нису јавили на телефон - јер ће систем забележити сваки позив, напоменуо је Тинтор.

Овај сисистем, како је указао, успоставља се јер адвокати желе да се поштује редослед ангажовања, да нема привилегованих и ангажованих преко везе.
Наводећи да нема директне доказе о овом виду корупције - да неко неком, даје новац да добије службену одбрану, Тинтор сматра да је опште уверење у јавности да је управо то једна од коруптивних зона у правосуђу. 

Службене одбране - за које браниоци своје хонораре добијају од државе и њених органа, важне су како за адвокате тако и за грађане.

Према мишљењу Тинтора, за грађанина је важно да му се у систему службених одбрана омогући стручна, правна помоћ и делотворна одбрана у кривичном поступку и да приликом доделе браниоца не буде протекција или бирања адвоката по било каквој приватној линији.

С друге стране, како је навео, адвокатима је врло важно да се у том систему поштује редослед именовања бранилаца по службеној дужности.

Адвокате деценијама боли неправда јер имају назнака у пракси да, поготово бивше судије и полицјаци на основу својих приватних контаката из ранијег занимања добијају службене одбране, како би на основу њих добили хонорар из буџета и били “на државним јаслама”, независно од квалитета и начина на који се баве адвокатуром, навео је Тинтор.

Према његовим речима, успостављањем овог система сваки адвокат ће добити простор и могућност да у датим оквирима пружи правну помоћ грађанима.
Он је истакао да се успостављањем овог система АКБ не бави истрагом корупције већ отклања њен могући узрок и на тај начин, како је навео адвокатура даје свој допринос успостављању реда у правосуђу у поступку придруживања Европској унији и испуњавању услова из Поглавља 23.

Тинтор очекује да ће Министарство правде, Републичко јавно тужилаштво и Врховни касациони суд подржати овај систем јер је, како сматра, ово корак на боље.

Када успоставимо ред и систем, адвокатура као самостална, независна и саморегулирајућа професија ће демонстрирати и држави да је кадра да у својим оквирима уреди систем који је проверљив, транспарентан и отклања сваку помисао на корупцију, нагласио је председник АКБ.

До почетка рада овог система, који се очекује у октобру, све полицијске станице и одељења криминалистицке полиције, тужилаштва и судови ће бити повезани с адвокатским кол-центром и неће више моћи да бирају адвокате за службене одбране по свом нахођењу.

АКБ је већ позвала адвокате који се налазе на списку бранилаца по службеној дужности или привремених заступника да ажурирају бројеве својих мобилних телефона како би у програмску апликацију били унети тачни бројеви телефона, као и све друге заинтересоване адвокате Београда да се датом року пријаве на спискове.

EUR/RSD 118.0660
Најновије вести