Безбедност у школама: Од ученика се најчешће краду мобилни телефони

НОВИ САД: Стање безбедности у основним и средњим школама на подручју Полицијске управе Нови Сад, која обухвата територију Јужнобачког округа, може се оценити као задовољавајуће, казала је руководилац Групе ПУ Нови Сад за сузбијање малолетничке делинквенције и насиља у породици Далиборке Војводић Томовић.
mobilni telefoni
Фото: pixabay.com

Како је даље навела, у прилог тој оцени говоре подаци да су у протеклој школској години имали 13 одсто мање регистрованих безбедносно интересантних догађаја у односу на претходну школску годину и 36 одсто мање регистрованих кривичних дела.

Она је додала да је тенденција смањења броја кривичних дела присутна у протеклих пет година.

Када је у питању структура кривичних дела, најзаступљенија су кривична дела имовинског карактера, односно крађе – највише су то крађе мобилних телефона – као и оштећење и уништење туђих ствари. Што се  тиче кривичних дела с елемантима насиља, присутна су она с лакшим облицима насиља, попут лаких телесних повреда и насилничког понашања, каже Далиборка Војводић-Томовић.

Она је истакла да Министарство унутрашњих послова придаје изузетно велики значај превенцији, тако да полицијски службеници учествују у много превентивних активности. Подсетила је на значај пројекта „Основи безбедности деце“, који се спроводи у сарадњи с Министарством просвете, науке и технолошког развоја и намењен је ученицима четвртих и шестих разреда основних школа.

Ми смо у протеклој школској години одржали 4.599 предавања у 86 основних школа, које је одслушало више од 92.000 ученика. Полицијски службеници на предавањима указују деци на све опасности које вребају, како у реалном свету, тако и у виртуелном. Такође, науче их како да препознају те опасности и како да реагују у случају да се у затекну у таквим опасним ситуацијама, нагласила је Далиборка Војводић Томовић.

По њеним речима, од ове школске године пројекат ће бити реализован и за најмлађе ученике, односно ђаке прваке.

Иначе, Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама на територији града Новог Сада је, између осталог прекјуче на седници, сумирало резултате акције подела тестова на психоактивне супстанце, која је реализована у основним и средњим школама у Новом Саду. У школској години за нама из градске касе је обезбеђено десет милиона динара, чиме је купљено 20.000 тестова, а родитељима је подељено 18.000.

На седници је закључено да је акција наишла на разумевање великог броја родитеља и да је том кампањом спасено много младих живота. Нови Сад је први град који је почео да примењује такав начин борбе против једног од највећих изазова у нашем друштву, и очекује се да ће на тај начин многи млади одустати од идеје да уопште пробају наркотике и тако сачувати њихово здравље и животи.

На седници је упућен апел родитељима који нису преузели тестове током прошле школске године, да то учине сада јер су досадашња искуства позитивна. Идеја је да школе поделе по један тест сваком родитељу с намером да разговарају са својим дететом о проблемима који могу настати уколико почне да користи наркотике.

Д. Николић

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести