Банкару пет и по година затвора због злоупотреба

БЕОГРАД:  Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио банкара Владана Барјактаревића јер је неоснованим трансакцијама са рачуна клијената оштетио Комерцијалну банку а себи прибавио противправну имовинску корист.
Apelacioni sud
Фото: Танјуг/видео архива/Апелациони суд

Истом одлуком којом је потврђена првостепена пресуда Вишег суда од Бајрактаревића је одузета имовинска корист прибављена кривичним делом од 345.490 евра и 101.145 УСД.Осуђен је због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица у продуженом трајању.

Истакнути имовинско-правни захтев оштећене банке „Комерцијална банка“ а.д. са седиштем у Београду је одбијен као неоснован, наводи се у одлуци Апелационог суда објављеној на његовом сајту.

Барјактаревић је, како се наводи, осуђен јер је од 1. новембра 2012. године до 27 .марта 2014. године, у експозитури „Комерцијалне банке”, као шеф експозитуре, Сектора послова са становништвом, прекорачењем овлашћења одговорног лица прибавио себи противправну имовинску корист у укупном износу од 48.584.709,11 динара.

Он је противно утврђеној процедури пословања банке у више наврата требовао и преузимао готов новац из трезора експозитуре, а затим сачињавао налоге неистините садржине о наводној исплати новчаних средстава које је означавао својим електронским потписом и од клијената подизао износ при чему новац није исплаћивао клијентима већ је исти задржавао за себе.

“Лажно сачињене налоге о наводној исплати није предавао контролору свих запослених у експозитури што је био дужан, а да би прикрио противправно присвојен новац у рачунски систем под својом шифром уносио неистините податке о наводним готовинским уплатама на рачуне наведених клијената као и неистините податке о наводном преносу средстава са рачуна појединих клијената на рачуне наведених клијената”, наводи се у пресуди.

Тако је неистинито увећавао стање на рачунима клијената са којих је подизао новац чиме је нанео штету банци, а себи прибавио имовинску корист у износу од 345.490,15 евра и 101.145 УСД.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести