Апел Железница и Србије Карго да се поштују прописи

БЕОГРАД: Нако што су се данас на путним прелазима обезбеђеним одговарајућом сигнализацијом на прузи између Шапца и Брасине догодила два судара теретног воза са путничким аутомобилима,
Zeleznice Srbije
Фото: Железнице Србије

од којих су у једном погинуле две особе, Србија Карго и Инфраструктура железнице Србије још једном су апеловале на све возаче друмских возила да поштују саобраћајне прописе и друмску сигнализацију.

То је, како се наводи у заједничком саопштењу те две фирме, једини начин да се овакве трагедије избегну и сачувају људски животи.

''Непрописним и неодговорним понашањем на путним прелазима, незаустављањем испред знака Стоп, уништавањем саобраћајних знакова и рампи, возачи друмских возила на директан начин угрожавају безбедност свих учесника у саобраћају'', упозорава се у саопштењу.

На српским пругама налази се укупно 2.138 путних прелаза и сви су на одговарајући начин обезбеђени, било светлосном саобраћајном сигнализацијом, аутоматским браницима или полубраницима, механичким браницима или знацима друмске сигнализације (Андрејин крст , знак Стоп), напомињу у саопштењу.

Подсећају да железнички саобраћај увек има предност у односу на друмски на путним прелазима, без обзира на ранг пута и још једном напомињу да је зауставни пут железничке композиције између 700 и 1.000 метара и да ма како воз изгледао удаљено, ни једна тренутна реакција није могућа.

Према подацима Међународне железничке уније, у око 93 одсто случајева несреће на путним прелазима проузрокују остали учесници у саобраћају, што показује да се са непоштовањем саобраћајне сигнализације на путним прелазима суочавају и железничке управе у целом свету, наводи се у заједничком саопштењу.

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести