Антиквитети непроцењиве вредности откривени на Градини

Цариници су у сарадњи са полицијом 14. новембра 2019. године у поподневним часовима, на улазу прелаза Градина, открили и спречили покушај кријумчарења антиквитета непроцењиве вредности.
Odmotani svitak
Фото: Управа царина

Реч је о свитцима из јеврејске свете књиге Торе, које су цариници открили у ''фолксваген турану'' немачких  регистарских ознака у коме је на сувозачком месту био 57-годишњи Либанац са пребивалиштем у Берлину који се и пријавио као власник откривених предмета.

Ови несвакидашњи антиквитети откривени су након што су оба путника одговорила да немају ништа да пријаве, а цариници ипак одлучили детаљно да прегледају аутомобил.

Фото: Управа царина

Захваљујући оправданој сумњи царинских службеника, део светске културне баштине је спашен и сачуван од даље препродаје на црном тржишту.

 Цариници су прво у касети испод седишта, иза сервисне књижице возила, затекли кесу у коју је била умотана цилиндрична бакарна футрола која је од старости и патинирала.

Отворивши је, у њој су затекли свитак исписан јеврејским писмом за који су посумњали да се ради о деловима свете јеврејске књиге.

Фото: Управа царина

Наставили су контролу аутомобила, па су у пртљагу у кеси пуној половне гардеробе, пронашли и кутију од импрегниране говеђе коже украшену полудрагим камењем која је била умотана у једну мајицу.

Богато украшена кутија сама по себи представља драгоценост која се у пракси ретко среће, а када су  цариници пажљиво отворили мали катанац којим је била осигурана, у њој су затекли још један свитак за који такође постоји основана сумња да се ради о делу јеврејског светог списа Торе.

Фото: Управа царина

С обзиром на природу откривених предмета, одмах је контактирана Јеврејска заједница у Београду из које је и потврђено да су се пред цариницима нашли делови јеврејског светог списа, али да би се поуздано утврдило да ли је реч о оригиналима, неопходно је да необични антиквитети буду подвргнути детаљном вештачењу.

Фото: Управа царина
EUR/RSD 117.5463
Најновије вести