За седам година потражња за ИТ стручњацима порасла шест пута

Број послова у ИТ сектору оглашених преко портала Послови.инфостуд.цом повећао се готово шест пута у последњих седам година, од чега је највећи раст регистрован лане и преклане.
racunari, dnevnik
Фото: Дневник (С. Шушњевић), илустрација

На сајту Послови.инфостуд.цом 2016. године објављено је чак 4.605 огласа из те области, што је готово шест пута више него 2009. године, када је објављено 796 огласа, по резултатима истраживања „Инфостуда”.

Раст понуда послова прати и раст учешћа ИТ огласа у укупном броју објављених огласа, па је тако 2009. тај проценат износио 5,6 одсто, претпрошле године су ИТ огласи учествовали с 18,7 одсто, а 2016. са 16,6 одсто у укупној понуди послова на сајту.

То указује на то да је готово петина укупног броја огласа из сектора ИТ-а, у којем недостаје 15.000 стручњака, по закључцима с прошлогодишњег стручног скупа „ИТ кадрови – потенцијал или препрека за развој”.

За ИТ 2016. године објављено 4.605 огласа, што је готово шест пута више него 2009. године, када је објављено 796 огласа

С друге стране, број искуснијих и стручнијих ИТ стручњака на тржишту не задовољава потребе растуће индустрије па потражња за послом не прати тако велику понуду.

По истраживању, ИТ је међу најдефицитарнијим позицијама, а послодавци су претходних година много чешће тражили запослене на тим позицијама него што су они на њих аплицирали. Највише су се тражили стручњаци који познају следеће технологије: ЈАВА; ПХП, .НЕТ, иОС и Андроид.

У укупном броју расписаних позиција, повећана је тражња за стручњацима на сениор позицијама и онима који имају средњи ниво знања, у односу на кандидате на почетним, јуниор позицијама.

Готово трећна кандидата који се јављају на ИТ огласе има радно искуство до две године, док сваки четврти има три до пет година искуства.

Ипак, близу 25 одсто кандидата има радни статж дужи од десет година, а отприлике десетина има радно искуство од осам до десет година, док је најмање оних који с пет до седам година стажа – испод десет одсто.

Готово половина кандидата за те послове има завршен факултет или мастер, а више од четвртине има диплому високе школе. Петина кандидата има завршену средњу школу, док је најмање оних који су завршили само основну школу (0,20 процената), као и оних који имају докторат (0,46 одсто).

Студије и посао

По подацима са сајта Пријемни.инфостуд.цом, укупна уписна квота за смерове који су у вези с информационим технологијама је око 7.700 места, тј. око 15 одсто од укупног броја слободних места.

Подаци, такође, показују да су факултети који школују ИТ стручњаке међу најтраженијима на врху листе жеља будућих бруцоша већ више од пет година.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести