За модернизацију производње од данас милијарда динара

БЕОГРАД: Министарство привреде Србије расписало је данас јавни позив којим је малим и микро предузећима, предузетницима и задругама омогућено да конкуришу за бесповратна средства у укупном износу од милијарду динара. 
industrija prerada
Фото: pixabay.com

Програмом подршке малим предузећима за набавку опреме Министарство привреде суфинансира четвртину трошкова за набавку нове производне опреме, специјализованих алата и опреме за извођење грађевинских радова. 

Износ за бесповратна средства по привреднику може бити максимално пет милиона динара, саопштило је ресорно министарство. 

Овим програмом пређвидено је да, поред гранта од 25 одсто који обезбеђује држава, пет одсто чини учешће самог предузећа или задруге, а 70 одсто трошка је финансирано кроз повољан кредит партнера - банке или лизинг куће. 

"Заинтересовани за ову врсту подршке конкуришу код неке од партнерских банака или лизинг кућа, које су за овај програм понудиле повољније услове кредита", каже се у саопштењу.

Посебна погодност, наводе, јесте та што кредити не морају да буду обезбеђени хипотеком на некретнинама, већ залогом на купљеној опреми или алатима. 

Овогодишњи партнери на програму су Банка Поштанска штедионица, Прокредит, Еуробанк, Кредит агрикол, Ерсте и Халк банка. 

Такође, Министарство спроводи овај програм и у сарадњи са две лизинг куће - Рајфајзен и Уникредит лизинг. 

Све информације и документација доступни су на интернет страници Министарства привреде: њњњ. привреда. гов. рс. 

Јавни позив је отворен до краја године или док се предвиђена средства не утроше.

rodoljub
14.03.2019 • 12:22
Dobar potez ministarstva. Treba mnogo vise ulagati i podsticati domaće proizvodjače. To je jedini način da se poveća BDP i ekonomija ojaca . Država bez domaćih firmi i nije država. Ako je sve u rukama stranaca, to može biti kobno i za ekonomiju i za državu. Mi drugu državu nemamo, moramo da čuvamo ovu koju imamo.
EUR/RSD 117.5492
Најновије вести