Ускоро хлеб по новим правилима

Дилеме о томе какав хлеб једемо и да ли то одговара ономе што пише на декларацији, могла би да се реши новим правилима прописаним за пекарску индустрију.
Ф. Бакић
Фото: Ф. Бакић

Наиме, у Министарству пољопривреде наводе да је пре неколико дана усвојен нови Правилник о квалитету жита, млинских и пекарских производа и тестенине који ће заменити пропис који је на снази још из 1995. године.

Начелник Републичке пољопривредне инспекције Ненад Вујовић каже Танјугу да је циљ доношења Правилника, чија је израда окупила представнике произвођаца, Министарства, инстутута и факултета, да се омогући један боље постављени систем у погледу безбедности квалитета производа.

Као најважнију измену прописа Вујовић наводи то што су јасније одређени проценти који морају да буду поштовани како би неко свој хлеб назвао - ражаним, кукурузним, хељдиним, спелтиним.

Како је казао, циљ је био да се препознају стандарди и одреднице које ће омогућити да се уједначи приступ квалитету.

"Овај правилник је усаглашен по питању квалитета са прописима који се примењују у иностранству и мислимо да ће потрошачима и произвођачима бити јасније како тај производ по питању квалитета треба да изгледа", рекао је Вујовић.

Он истиче да се радна група потрудила да постави јаснија правила у односу на оно сто је највише збуњивало потрошаце, а пре свега, када се ради о врстама хлеба попут ражаног, хлеба од кукурузног брасна, од хељде.

"Прецизирали смо који је то однос сировина у производу да би он могао да се назове ражаним хлебом", рекао је он и додао да су у претходном правилнику постојала правила која су на неки начин била нејасна.

Према новим правилима, која ће на снагу ступити од јануара 2018. године, уколико ражени хлеб нема у себи минимум 70 одсто тог брасна, не може се сматрати таквим хлебом.

"Уколико хељдин хлеб нема у себи 30 одсто хељде, не може се назвати хељдиним хлебом", објаснио је Вујовић.

Прелазни рокови су широки, а Правилник на снагу ступа од јануара 2018. године.

"Тада бити на снази у пуној форми и у том периоду произвођачи морају да се припреме за поступање по том правилнку. Постоји пар одредница у правилнику које су ступиле на снагу одмах, пре свега када говоримо о квалитету жита, односно пиринча", рекао је Вујовић.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести