Угоститељи конобаре и куваре траже на Далеком истоку

Након што су угоститељи почели поново да раде уобичејено, ресторани и кафићи су све пунији.
restoran kuvanje
Фото: pixabay.com

Ипак, то је поново отворило проблеме с којима су се суоачавали и пре пандемије коронавируса - недостатак радника, а пре свега кувара, конобара и шанкера, али фале и помоћни радници, па и менаyери. Поред тога што ових кадрова и раније није било довољно, томе је допринело и то што су током епидемије коронавируса, али и знатно пре тога, многи радници у овој грани привреде напустили земљу и нови посао, и три и више пута боље плаћен него у Србији, нашли у земљама Европе и на другим континентима.

Миграција радне снаге настављена је и након укидања мера забране окупљања јер је у суседним туристичким земљама недостатак радника у угоститељству сличан као и у Србији, те су многи отишли пут Хрватске, Црне Горе, Грчке, Турске... па је угоститељство, уз финансијске проблеме изазване због нерада током коровавируса, суочено с тим да на тржишту рада нема радника ове струке, посебно не с искуством.

– Врхунски кувар овде може да заради и до 1.000 евра за месец дана, али шта то вреди када су у иностранству плате много више, неретко и до 3.000 евра, а слична је ситуација и кад су у питању конобари – каже за „Дневник“ чланица Управног одобра Удружења угоститеља Новог Сада Кармен Кривокапић. – Већ током епидемије дошло је до осипања радне снаге, многи су отишли у иностранство или су почели да се баве неким другим послом. Сада, уочи летње сезоне, доста њих је отишло да ради у Истру и Словенију јер ни тамо нема довољно тог кадра пошто су искусни кувари и угоститељи из тих земаља отишли у неке друге земље где зарађују више него у својим, баш као што је и код нас.

Наша саговорница каже да тренутно у Новом Саду нема кафића, ресторана и хотела којем не требају радници и то бар по један кувар, конобар или помоћни радник за рад у кухињи и за шанком и то гости осете - од квалитета припремљене хране до брзине услуге. Ипак, Кармен Кривокапић истиче и да немају сви локали исте проблеме, односно да с њим лакше боре мањи локали, у којима се недостатак особља или мање осећа или лакше надомести.

– Размишљамо да радну снагу потражимо у другим, сад већ веома удаљеним земљама, рецимо у Вијeтнаму, Малезији... и да се надамо да би они били задовољни овдашњом висином зараде. Ипак, и тај ангажман би захтевао низ послова јер таква упослења захтевају и додатно ангажовање угоститеља од прибављања и сређивања докумената  за легални боравак и рад у Србији. Уз то, страним радницима потребно је обезбедити смештај, курс српског језика... – наглашава Кармен Кривокапић

Члан Управног одбора Удружења угоститеља Новог Сада Бранко Копривица истиче да би недостатак радника у угоститељству требало да решава држава. – За нас није прихватљиво да поскупи пиће и храна у угоститељским објектима како бисмо могли запосленима да обезбедимо плате као оне у развијенијим земљама - каже Копривица.


У „Врдничкој кули” све потаман

Сасвим другачије искуства имају у Етно-комплексу “Врдничка кула”. Извршна директорка хотелијерства Јелена Радивојевић каже да недостатак радне снаге има везе с дестинацијом објекта, односно да није исто радити на топ локацији у познатом туристичком центру највише категорије и у објектима који не нуде такву врсту услуге.

- Током пандемије коронавируса разговарали смо с великим бројем оних радника који су раније радили на бродовима, који су тада потпуно стали и због тога они остали без посла, па смо били у прилици да изаберемо најбоље - каже Јелена Радивојевић. - Запосленима обезбеђујемо превоз од радног места до куће, топли оброк у хотелу, слободне дане, осмосатно радно време и екстра плаћено прековремно радно време. То је оно што млади људи који раде у угоститељству траже, па немамо проблема с радном снагом. Морам да кажем и то да је у нашем комлексу радни дан напоран и да се то осети на плати.


Он наглашава да би радна снага могла да се нађе од Албаније до Сирије, али да се то односи само на конобаре, шанкере и помоћне раднике, али не и на куваре јер они који би дошли из далеких земаља не познају домаћу, српску, кухињу, односно прво би морали да се обуче и савладају припрему овдашњих јела.

Копривица истиче да угоститељи нису правили статистику колико еснафу недостаје радне снаге, али да је евидентно да радника нема и то не само код нас, већ и у региону .

– То се види из огласа за радна места током сезоне, али то сазнајемо и у међусобним контакитма с колегама широм земље и ван ње. Недостатак радника настојимо да решимо тако што запослени раде малтене од јутра до сутра – каже Копривица.

У хотелу “Нови Сад”, баш као и”Старим крововима” у Ветернику, недостају, пре свега, кувари, али и конобари, собарице, рецепционери... Огласи су расписани, а да ли ће радна места бити попуњена - видеће се.

Иначе, већина хотела у Новом Саду за сада још није попуњена, али готово сви имају собе резервисане за Музички фестивал “Егзит”. Како кажу у хотелима, рад као пре епидемије очекује се за месец, два и надају се да ће до тада запослити раднике који недостају.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести