У западној Србији још се беру малине

ПОЖЕГА: Овог лета због суше је берба малине завршена знатно раније, али у појединим малињацима у околини Пожеге плодови се и даље увелико беру. 
maline, Dnevnik/Milorad Mitrović
Фото: Дневник/Милорад Митровић

Раде Пејић из пожешког села Засеље малину гаји на око пет хектара, а већину засада чини сорта херитиџ, која у односу на виламет стиже касније,а и мање је подложна вирусима.

"Ова малина је величине ''микера'', има довољан проценат шећера и суве материје, за разлику од ''полке'', која је исто јесења малина, али нема то што има ''херитиџ''", каже Пејић.

Сезона бербе ''херитиџа'' траје од маја до почетка децембра, не замрзава се, већ се свежа дистрибуира трговинским ланцима. 

За овом врстом малине потражња је велика, а цена је далеко већа у односу на друге сорте.

"Исплати се гајити ову малину и мислим да ћемо проширивати засаде. Планирамо да је садимо у пластеницима како бисмо продужили бербу и у децембру", рекао је Пејић.

Берба малине током јесени добра је прилика да сезонски радници додатно зараде. Радници дневно наберу око 1.200 килограма.

"Исплати се, зарадимо негде око 60.000 месечно, некад и више у зависности колико се ради. Мало је незгодно због врућине и хладноће, али преживи се све", прича Мирјана Станковић из Пожеге.

Сорта малине ''херитиџ'' веома је заступљена на подручју Северне и Јужне Америке, али се последњих година због све учесталијих и различитих захтева тржишта, чак и у Чилеу и Америци уместо те сорте саде ''микер'' од једнородних, а од двородних читаве групе", изјавио је Александар Лепосавић из Института за воћарство Чачак.

Процене су да се малина у Србији гаји на око 14.000 хектара. Најзаступљенија је сорта ''виламет'', а затим ''микер'' и ''херитиџ''.

marijana
28.11.2017 • 17:58
Dobra vam prica al nepije vode,jesenje sorte mogu radjati od maja do kraja oktobra .ako se ne sasjeku lastari koji nisu rodili do jeseni,pa oni rode na prolece.Ali to se ne isplati nemoguceje jednu malinu brat i stitit od trulezi,a druge lastare koji krecu stitit od didimele i insekata,tu se u maju nemogu ispostovat karence nikako i to nema nikakvog smisla.A sto se tice kasnog branja svi znamo da nakon prvog mraza u jesen malina vise nevalja i nije za upotrebu!A tose desi krajem okobra.Znaci prica o branju i plasmanu svjeze maline u novembru i decembru je VELIKA LAZ!!!
EUR/RSD 117.5878
Најновије вести