У 2019. два пута више бесповратног новца за обнову опреме

БЕОГРАД: Министарство привреде обезбедило је чак милијарду динара за бесповратна средства за куповину нове опреме и алата за мала и микро предузећа и задруге за ову годину, што је два пута више него што је првобитно у те сврхе одвојено у претходној години, изјавила је помоћница министра привреде Катарином Обрадовић Јовановић.
Novi pogon u Staroj Pazovi foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Она је гостујући на ТВ Коперникус истакла да је интересовање привредника у 2018. за овај програм било велико, због чега је Министарство обезбедило и додатна бесповратна средства.

"Програм представља комбинацију бесповратних средстава у износу од 25 одсто, учешће клијента од пет одсто, док се остатак финансира повољним кредитом партнерских банака", рекла је помоћница министра привреде. 

Суштина је, додала је, да је кроз овај програм омогућено да се повољно дође до нове производне опреме. 

"Оно што је ново, од ове године на овај начин може да се финансира и куповина грађевинске механизације", рекла је Обрадовић Јовановић и додала да износ бесповратних средстава по кориснику може да буде максимално пет милиона динара.

Казала је да је програм посебно интересантан, јер је једино потребно средство обезбеђења залога на опрему која се набавлба, чиме и предузетници који су већ оптеретили имовину хипотеком или који то из било којих разлога не желе, могу да обнове машине.

Казала је и да је цео процес брз, те да од подношења захтева до доношења одлуке не прође више од десетак дана.

Поменула је као важну ствар да постоји бодовање, па, како каже, сви који испуњавају услове конкурса и који могу да добију кредит од банке, могу да рачунају и на средства Министарства привреде.

Она је рекла и да ово није једини програм који Министарство реализује, помињући развојни програм који се спроводи у сарадњи са Фондом за развој и путем којег такође може да се набави опрема уз комбинацију бесповратних средстава и кредита или да се улаже у изградњу производних капацитета. 

"Циљ нам је да имамо континуирано отворене програме и да привреда може стабилно да рачуна на подршку Министарства", закључила је Обрадовић Јовановић.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести