Швајцарска - 260.000 евра подршке развоју еУправе у Србији

БЕОГРАД: Влада Швајцарске са 260.000 евра подржаће пројекте 35 локалних самоуправа у Србији како би преко унапређења електронске управе грађани и привреда имали лакши и бржи приступ правима и услугама, саопштено је данас из програма Сњиш ПРО.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Поред средстава за набавку опреме, програм це пружити техничку подршку за развој и успостављање интерних процеса, регулатива и управљачких структура за унапређење еУправе и пружање еУслуга грађанима и привреди.

Подршку Владе Швајцарске добили су Александровац, Бабушница, Бела Паланка, Бојник, Бор, Чачак, Цхуприја, Димитровград, Голубац, Ивањица, Јагодина, Косјерић, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лозница, Мали Зворник, Медвеђа, Нова Варош, Нови Пазар, Осечина, Рача, Ражањ, Рековац, Шабац, Смедеревска Паланка, Сокобања, Сурдулица, Свилајнац, Тутин, Владимирци, Власотинце, Врњачка Бања, Жагубица и Зајечар.

Ове локалне самоуправе це радити на развоју еУслуга попут електронског подношења захтева за упис у вртић или за пољопривредне субвенције, пријава везаних за порезе, издавање потврда, приступ информацијама од јавног значаја и правну помоћ,као и пријављивања комуналних проблема и жалби грађана.

Подржане су и активности усмерене ка успостављању или унапређењу електронских писарница, уводењу еАрхива, поступања по основу еЗУП-а, у циљу побољшања ефикасности локалне управе и уштеде времена и новца грађанима.

За 20 пројеката је одобрена опциона техничка подршка, којом ће бити обезбеђена помоћна технологија за особе са инвалидитетом, као и успостављени или унапређени системи за веће учешће грађана кроз еУцешће и еРасправу.

„Влада Швајцарске и Влада Србије, кроз програм Сњиш ПРО настоје да пруже подршку локалним самоуправама у циљу повецања одговорности, транспарентности и ефикасности у обезбеђивању бољег приступа услугама и правима свих грађана“, истакла је национална менаџерка програма Сњиш ПРО Ана Недељковић Беља.

Пројекти су одобрени у оквиру јавног позива „Да кликнемо заједно" који је трајао од 5. јула до 26. августа 2019. године и био отворен за 96 градова и општина из региона Шумадије и Западне Србије, и Јужне и источне Србије.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести