Стевановић: Лиценце за одговорне у јавним предузећима

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић најавио је нови сет смерница на основу којих ће бити лиценцирани чланови управљачких органа у јавним предузећима чији је оснивач држава, и додао да очекује да ће та мера донети предузећима још боље пословне резултате.
1
Фото: Tanjug

Стевановић је, гостујући на ТВ Коперникус, изјавио да је задовољан резултатима јавних предузећа и учинком владе у том смислу од 2014. године. У првој половини 2017. године та предузећа су остварила нето добитак од 16,3 милијарде динара, што је за 3,3 милијарде динара више од планиране добити, док је 2014. завршена са губитком, наводи се и саопштењу ресорног министарства.

"Наследили смо 37 јавних предузећа чији је оснивач држава, а која су већ ту 2014. годину завршила са минусом од 64 милијарде динара. То је био озбиљан аларм да променимо ситуацију и дефинишемо нешто чиме би та јавна предузећа морала да се руководе како би имала боље билансе", рекао је Стевановић.

Он је подсетио да је за 2015. годину донет документ који је подразумевао 19 смерница на основу којих ће јавна предузећа креирати програме пословања и финансијске планове.

Такав рестриктивнији приступ допринео је томе да 2015. година буде завршена са две милијарде динара нето добити, а већ следећа са четири милијарде нето добити, иако је у плановима био пројектован губитак од 11 милијарди динара, навео је државни секретар.

"Решили смо да интензивирамо рад. Јавна предузећа имају обавезу да трогодишње планове од 2018. до 2020. године дефинишу у складу са новим и надограђеним смерницама", рекао је Стевановић.

 

EUR/RSD 118.4105
Најновије вести