Реконструкција преводнице на Ђердапу после пола века

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић и извршни директор Извршне Агенције за иновације и мреже Дирк Бекерс, потписали су данас Споразум о адаптацији бродске преводнице у саставу хидроелектране "Ђердап 1", која ће скратити време превођења бродова са садашњих сат и по на 40 минута.
Zorana Mihajlovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Почетак радова је планиран за новембар 2018. године и трајаће две године.

Михајловић је, после потписивања споразума у Влади Србије, рекла да је то почетак много већег улагања у водне коридоре у Србији.

Министарка је навела да ће тај споразум омогућити Србији коришћење донације ЕУ у износу од 14 милиона евра за реализацију пројекта којим ће бродска преводница на ХЕ “Ђердап 1” бити модернизована после готово пола века.

Реконструкцијом ће бити продужен радни век преводнице за 40 година. 

Колико је то значајно говори податак да због кварова и неодржавања може да престане да ради преводница која годишње превезе 6.000 бродова, а Михајловић каже да ће након реконструкције преводнице годишње моћи да се превезе најмање око 9.700 бродова. 

Укупна вредност пројекта, који реализује Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, износи 28,5 милиона евра. 

Тим споразумом, који је потписан са Извршном агенцијом за иновације и мреже ЕК која управља ЦЕФ Фондом, бесповратно смо добили 14 милиона евра.

Преостала средстава за реализацију пројекта обезбедиће Србија у периоду 2018-2020. године. 

Михајловић је рекла да би Србија могла да се угледа на Холандију када је реч о уређењу водних путева и лука.

Она је истакла да је поносна што је у претходних годину дана договорена та донација и да ће бити обављена реконструкција после 47 година.

“Ово је почетак много већег улагања у водне коридоре. До сада смо много више причали о путевима, железници и аеродромима, а чини ми се никад довољно о водним коридорима. Тренутна вредност инвестиција у србији, који се већ релизују или су при завршетку потписивања, јесте око 280 милиона евра.

Додала је да је ту и уређење пловног пута Саве.

“Циљ овог министарства је да се смањи време задржавања бродова у лукама или када се царине и да проток робе буде много бржи него до сада”, навела је Михајловић.

Завалила је партнерима на подршци том пројекту.

Каже да ће ЕПС припремити пројектно-техничку документацију за тај пројекат и да ће наредне године бити расписан јавни позив и почети реализација.

“Очекујем да за две године покажемо како то изгледа када су преводнице реконструисане”, поручила је Михајловић.

Потписивању споразума је присуствовала и европска координаторка за Коридор Рајна-Дунав Карла Пејс и в.д. генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести