Привредници и банкари: Инфлација у августу 2023. од 7 до 7,5%

БЕОГРАД: Према резултатима анкете агенције Ипсос, представници финансијског сектора очекују да ће инфлација у августу следеће године бити седам одсто, док су, према резултатима септембарске анкете агенције Блумберг, инфлациона очекивања финансијског сектора за годину дана унапред су нижа и износе шест одсто, објавила је Народна банка Србије (НБС).
inflacija statistika
Фото: pixabay.com

Из НБС наводе да је, према анкети Ипсоса, очекивана инфлација представника привреде за годину дана унапред благо повећана, са седам одсто у јулу на 7,5 процената у августу.

Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних.

Тако су средњорочна очекивања финансијског сектора наставила да се крећу у границама циља Народне банке Србије и износе 4,5 одсто за две године унапред, а за три године 3,5 процената.

Средњорочна инфлациона очекивања привредника наставила су да се крећу у распону између четири одсто и 5,0 одсто.

У централној банци оцењују да би резултати анкете који се односе на две и три године унапред, могли да указују и на то да финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака са стабилизацијом кретања на међународним робним тржиштима.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести