Карте за Немачку остале неискоришћене

Од 1. октобра прошле године Привредна комора Србије издаје деташмане за рад у Немачкој компанијама из Србије које већ имају уговорене послове за рад у тој земљи.
radnici
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

ПКС и Биро за рад Немачке заједнички делују у циљу унапређења процедура упућивања запослених у Немачку по основу деташмана. До сада је издато готово 4.000 сагласности за рад на немачким градилиштима и формирана Радна група ПКС-а и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије која ће утицати на креирање одговарајућег амбијента у којем послују привредни субјекти из те области.

Иначе, просечно коришћење квоте Србије за деташманску 2016/2017. годину је 1.819 запослених, што је знатно мање од одобрене квоте.

Електронска процедура
Руководилац Центра ПКС-а за услуге и посредовање Наташа Кецман објашњава да је електронска процедура за подношење захтева и документације за издавање сагласности поједностављена и олакшана.
Неће се тражити никакви додатни подаци у односу на оно што тренутно тражимо и шта нам тренутно достављају, истакла је Наташа Кецман и додала да ко не жели да пређе на електронски начин подношења пријава, и даље може документацију подносити у папиру. Коришћење електронског система је бесплатно. Уколико фирмама буде потребно, организоваћемо обуку, било у Београду, било у неком другом граду или Регионалној привредној комори.

Циљ Привредне коморе Србије је да подршка малим компанијама допринесе да се постојећа квота у потпуности искористи и да што више домаћих предузећа успостави контакте на основу којих ће закључити и реализовати уговоре у Немачкој.

Улога Привредне коморе Србије је, по речима њеног потпредседника Мирослава Милетића, да побољша процес упућивања запослених по основу деташмана на рад у Немачку, док је задатак немачког Бироа за посредовање – издавање виза ради заснивања радног односа.

ПКС од октобра прошле године обавља послове расподеле контингента запослених по основу уговора о извођењу радова у Немачкој, каже Милетић и додаје да је до сада издато готово 4.000 сагласности за упућивање запослених на немачка градилишта.

У жељи да додатно унапредимо начин пријема и обраду документације, у наредном периоду обезбедићемо могућност електронског подношења захтева и потребне документације, а такође ћемо увести и услугу достављања сагласности брзом поштом на адресу фирме, поручује Милетић.

Љ. Малешевић

 

 

 

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести