Више од 6.000 произвођача огранске хране у Србији

БЕОГРАД: Домаће тржиште органске хране још је у фази настајања, али је важно нагласити да се производња интензивно развија и тренутно постоји око 6.000 пољопривредних произвођача који се баве органском производњом у Србији, изјавила је данас генерална секретарка Serbia Organica Ивана Симић на панелу "Органска исхрана - здравље или мит" у Београду.
organskaPijaca03_RHA
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Она је истакла да се органском исхраном смањује унос токсичних хемикалија у организам, избегавају генетски модификовани организми, смањује се количина адитива и боја и повећава количина витамина, минерала и антиоксиданата.

Биљке и животиње у органској проижводњи узгајају се природним процесима, тако да се у органском млеку и млечним производима налази 50 посто више нутритивно пожељних омега3 масних киселина. 

Истраживања показују да коришћење органиских млечних производа утиче на смањење појаве екцема, астме и других болести код деце млађе од две године, објашњава професорка Пољопривреног факултета у Београду Снежана Ољача и препоручила мајкама да органско млеко укључе у исхрану свог детета.

Циљеви органске пољопривреде је одржавање хармоније у природи, чување и побољшање квалитета и здравља земљишта, воде и биљака, речено је на данашњем панелу.

 

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести