Пшеница се жање, а цена још крчка

Почела је жетва пшенице, симболично најзначајнији посао у пољопривреди. С друге стране, спорадично тече и откуп, али коначна откупна цена још није формирана.
ž
Фото: Р. Хаџић

Традиционално комбајни у житна поља прво улазе на новосадском Научном институту за ратарство и повртарство па је тако било и јуче. Премда је Институт увек био весник најважнијег посла у години, јучарашња жетва на огледом пољу Института најбоље сведочи колико је ове године клима померила рокове. На Институту су приноси увек одлични, па је тако и у овој жетви.

- Имамо око десет тона по хектару рода, а  влажност зрна је око 13, што је идеално за чување - казао је за “Дневник“ др Владимир Аћин.

Први утисци међу ратарима показују да ће приноси пшенице бити различити и да ће зависити од примењених агротехничких мера и количине падавина.

Пољопривредник са Ченеја Синиша Мургашки јуче је почео да жање пшеницу посејану на пет јутара.

– Мислим да је могла и боље да роди, али шта је ту је - казао је Мургашки, који као и остали ратари сматра да килограм пшеничног зрна треба да буде бар 20 динара.

У кисачком атару комбајни су, такође, ушли у пшенична поља, а земљорадник Владимир Францисти је за “Дневник“ истакао да је род добар, а влажност зрна је 14 одсто што је одлично за чување у складиштима .

- Приноси су око 4,5 тоне по јутру што је више него одлично будући да је киша закаснила – казао је Францисти.

На северу Бачке пшеница се, такође, жање, а приноси су као што се и очекивало “шарени”. Крећу се од две до пет тона по хектару.

– Суша је узела данак, а када је тако онда не може се ни очекивати да  приноси буду високи и уједначени - казао је ратар из Суботице Мирослав Киш.

И Банаћани су кренули у жетву, али нису задовољни приносима. Пољопривредник Зоран Сефкеринац из Банатског Новог Села казао је да се приноси крећу око 2,5 тоне по јутру, али да је зрно суво, влажност је 13,6, таман колико треба да буде да би род чувао и чекао добру цену.

– Очекивали смо да пшенице неће бити пуно па нисмо изненађени слабијим приносима– навео је Сефкеринац.

Он је додао да ће, пошто је зрно суво, добро бити да се држи на лагеру јер откупна цена од 17 и 18 динара по килограму никако не годи ратарима, па нов род за сада не планира да прода, а исто ће урадити и његове колеге.

З. Делић

Славиша
30.06.2020 • 15:07
Уз сво дужно поштовање и разумевање Српског домаћина и сељака,морам једно констатовати,да су сви по мало криви за овакво стање у Српском аграру.Ево зашто то истичем,из чисто једног једноставног разлога,а то је неслога Српских домаћина око егзистенцијалних питања за њих саме.У читавом западном свету,сељаци су поштовани јер су сложни и организовани,њима ако нешто не штима,блокирају тракторима и механизацијом читаве градове и путеве док не истерају своје циљеве.За пример узмимо једну Француску,тамо пољопривредници истерају на стотине оваца,рецимо у центар Париза,у парк Шанзе Лизе,и не пада на памет полицији да их дира јер би тек онда испао скандал,па рецимо протести пољопривредника у Немачкој.Ништа вам нико неће поклонити нити дати на лепе очи,ако се сами не изборите за своја права.
NazaDnoo
02.07.2020 • 11:25
10 tona?Da biste malo preterali!Dodajtr odmah jos 10 kada se laze neka se laze gospodski,o de paori nemaju ni 5 a vi se frljate lazete samo da bi cena bila mizerna,sramota....
NazaDnoo
02.07.2020 • 11:32
Uz duzno postovanje ali ovde kod nazadnjaka kada bi seljaci blokirali puteve kao sto kazes odmah bi ih zandarmerija ispeglala na mrtvo ime a o dolasku u Bg da i ne pricamo,ne bi stigli dalje od sela svoga od policiskih patrola koja bi pisala paprene kazne tako da nema toga u nazadnoj Srbihi,daleko smo sto svetlosnih godina od Francuske,mozda smo najblizi Severnoj Koreji...
EUR/RSD 117.3235
Најновије вести