Одржан научни скуп о развоју трактора и примени обновљивих извора енергија

НОВИ САД: Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, отворио је данас 25. Научни скуп „Правци развоја трактора и примене обновљивих извора енергије“ на Пољопривредном факултету у Новом Саду, на којем је било речи о тренутном стању пољопривредних машина у нашим пољопривредним газдинствима, те могућностима за њихову обнову.
1
Фото: vojvodina.gov.rs

Учесници овог научног скупа, одржаног у организацији Департмана за пољопривредну технику, истакли су да подстицаји државе значајно утичу на могућност обнављања возног парка у пољопривреди.

Радојевић је отварајући ово традиционално окупљање, истакао да Покрајински секретаријат за пољопривреду, који и финансијски подржава одржавање оваквих научних скупова, на тај начин упућује јасну подршку промовисању нових научних достигнућа и њиховој примени у пракси.

„У претходном периоду , од две и по године, успели смо да направимо један искорак у нашем раду и, по први пут, у 2017. години, спроведемо и конкурс за набавку нове погонске и прикључне механизације.Инвестирано је око 500 милиона динара у ову сврху, што је реализовано кроз 133 уговора“, подсетио је Радојевић и додао да је то био добар корак, начињен у сусрет ИПАРДУ, који од 2018. године стоји на располагању корисницима за обнављање пољопривредне механизације.

Он је подсетио предаваче овог значајног скупа, чија је основа окупљања у сагледавању целокупне слике када је пољопривредна механизација у Србији у питању, као и могућности њеног обнављања, да је ресорно министраство прошле године омогућило да сви пољопривредници који конкуришу са предрачунима, практично добију субвенцију за набавку нове механизације.То је према подацима, које је Радојевић изнео, преко 1.700 захтева, а вредност подстицаја износила је близу 2,2 милијарде динара.

Поред декана Пољопривредног факултета проф. др Недељка Тице, присутне су поздравили и остали организатори овог научног скупа, а реч је о представницима Научног друштва за погонске машине, тракторе и одржавање - ЈУМТО, Друштва за развој и коришћење и развој биогорива - БИГО и Агенције за безбедност саобраћаја.

EUR/RSD 117.7191
Најновије вести