Недимовић: Потврђена афричка куга свиња, жариште код Младеновца

БЕОГРАД: У Србији се појавила афричка куга свиња и то у околини Младеновца, а то су потврдили резултати лабораторије из Мадрида, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић и нагасио да су предузете све превентивне мере за спречавање ширења тог вируса. 
svinje
Фото: pixabay.com

Прецизирао је да се тај вирус, за који не постоји вакцина као превентива, појавио на три тачке у три села у околини Младеновца и да је данас донето решење о проглашењу зараженог подручја око Младеновца у полупречнику од три километра. 

Навео је да је Научни институт за ветеранарство из Београда утврдио жариште у селу Рабровац, те да су на основу тога пре 15 дана, када се појавила сумња, предузети сви даљи кораци и превентивне мере. 

"Нажалост, после две године колико смо борили да афричка куга свиња не дође у Србију, сада могу да повтрвдим да ми, на основу резултата лабораторије из Мадрида, имамо потврђену афричку кугу свиња на три тачке у три села у околини Младеновца", рекао је Недимовић за Танјуг. 

Објаснио је да вирус афричке куге свиња напада искључио свиње и дивље свиње, да нема опасности за људе. 

"Људи могу да једу свињско месо. Једино је вирус опасан за популацију свиња и дивљих свиња. Не постоји вакцина против афричке куге свиња. То је озбиљан проблем пре свега по целу индустрију свињарства", рекао је министар. 

Нагласио је да су предузете све превентивне мере како не би дошло до ширења заразе, те да је обављена еутаназија свиња на местима где је потврђено присуство вируса и да је држава надокадила штету што ће, додаје, чинити и надаље. 

Министар је рекао да ће бити забрањено држање свиња на отвореном како не би дошло до преношења заразе. 

"Оно што се десило на простору Младеновца је један микро случај", рекао је Недимовић и нагласио да је сада превентива најважнија. 

Припремљена су, каже, и јасна упутства за узгајиваче свиња, ловце, обавештења на граничним прелазима. 

Нагласио је да сваки случај или сумњу треба пријавити ветеринару или ветеринарском инспектору. 

"У Србији смо 2018. имали око 2,8 милиона свиња на 52.000 газдинастава. Јако је важно да сада оне просторе који имају највећи број свиња успемо да у сигурносном смислу сачувамо од појаве вируса. Ту мислим на простор Срема, Мачве, Свернобачког и Западно бачког округа и остале", рекао је Недимовић. 

На питање хоће ли бити угрожен извоз свињског меса из Србије, министар каже да кад постоји сумња или када је проглашено заражено подручје аутоматски земље престају да увозе свињско месо, али и наводи да је та мера привременог карактера.

"Ми смо донели данас одлуку, потписао сам наредбу да уводимо принцип регионализације у Србији. То значи да само из простора који је заражен нема трговине, сви остали простори где нема вируса су слободни за трговину", рекао је Недимовић. 

Додао је да ћемо после ове наредне и мониторинга који ће трајати око 40 дана моћи несметано да извозимо на простор ЕУ и у друге државе, а у складу са инструкцијама Светске органзиације за здравље животиња.

Недимовић је рекао да се афричка куга свиња појавила још пре две године у Бугарској, Румунији, Мађарској, Пољској, Чешкој, читавој источној Европи, те да је било само питање времена када ће се она појавити, а не да ли ће се уопште појавити и у Србији.

Славиша
14.08.2019 • 12:44
Овде је очигледно људски фактор затајио,е сад,дали намерно или случајно?
EUR/RSD 117.3739
Најновије вести