Мркшићеви салаши, задруга са 314 запослених и 397 коопераната

СРПСКИ ИТЕБЕЈ: Желимо да имамо задругу у сваком већем селу, поручио је министар Милан Кркобабић током посете задрузи "Мркшићеви салаши" у Средњебанатском управном округу.
salas zima
Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)

Овакве задруге враћају веру у опстанак села. Ово је пример да једно село захваљујући задрузи опстаје и има будућност. Иза нас је, за неколико година, преко шест стотина новооснованих задруга и 1,7 милиона динара уложеног новца, казао је министар задужен за регионални развој.

Задруга "Мркшићеви салаши" основана је 1992. године, има 21 члана, 307 коопераната и чак 314 запослених. Како Српски Итебеј данас има 1900 становника, говото трећина жителај је на неки начин економски везана за задругу, а ако се том броју додају и чланови њихових породица јасно је да место опстаје захваљујући задрузи.

Ова задруга у свом власништву има 170 хектара обрадиве земље, а сами задругари обрађују 700 хектара ратарских култура.

Задруга поседује 16 малопродајних објеката и огранке и у процесу су изградње новог погона за прераду меса. Преко задруге се годишње произведе, преради и прода 2,5 тоне меса.

Пројекат задруге делом финансиран из програма Владе Србије подразумева набавку две четвороколичне коморе за димљење меса, укупне вредности 30 милиона динара од чега је 15 милиона из буџета, а 15 милиона су сопствена улагања задруге.

Министар је са својим сарадницима обишао седиште, машински парк, силосне капацитете, кланицу и производни погон ове задруге.

Војислав Мркшић, директор задруге рекао је да би за останак младих на селу била потребна радна места, добра инфраструктура и друштвени живот.

Показујемо својим примером да успешна задруга треба да искорачи и шири своје делатности. Ми у оквиру задруге имамо пекару, кланицу, ресторан, бензинску пумпу....Наше село које се налази у сиромашној општини у рубном делу земље, може се похвалити вртићем и основном школом пуном ђака, навео је Мркшић.

Радислав Јованов, председник Задружног савеза Војводине казао је приликом обиласка производних капацитета задруге да је пројекат "500 задруга у 500 села" доказ да се захваљујући само једном већем привредном субјекту може квалитетно живети јер "жива задруга значи живо село".

Ове године у буџету Србије планирано је нових 580 милиона динара намењених задругарству.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести