Малинари одустали од протеста, задовољни разговорима

БЕОГРАД: Малинари су одустали од протеста, јер су задовољни данашњим састанком са потпредседником владе Расимом Љајићем и министром пољопривреде Браниславом Недимовићем на коме је, кажу, учињен помак када је реч о захтевима за класификацију малине. 
malinari protesti
Фото: Tanjug (Edib Tahirović)

Председник Асоцијације малинара Добривоје Радовић рекао је новинарима после састанка да је Влада дала чврсте гаранције да ће од данас да почне контролисање самог класирања малине на територији целе Србије што је, наводи, највећи проблем пољопривредним произвођачима.

"Учињен је велики помак. Протест најављен за сутра одлаже се до даљег. У уторак ће бити нови састанак", каже Радовић.

Навео је да је Влада одлучила да стане иза пољопровредних произвођача, те да је на састанку са министрима Љајићем и Недимовићем прихваћен захтев који се односио на контролу класификације малине. 

Објаснио је да пољопривредни произвођачи сматрају да се касификација обавља нестручно и то на штету малинара који су на губитку јер се малина сврстава у другу и трећу класу. 

"Најбитније нам је сада да се изврши контрола класирања, да се уведе нормализација на тржишту и да не престане откуп. Нови састанак заказан је за уторак, видећемо шта ће се урадити. Мислим да је Влада заузела став да ће помоћи", каже Радовић. 

Навео је да је откуп малине негде био заустављен, али да је након интевренције надлежних нормализован. 

"Ниједног момента нисмо тражили цену, ни од Владе, ни од било кога, тражили смо само да се регулише тржиште на нивоу целе Србије, да се тај картел извозника разбије. Влада покушава свим мерама преко институција, мислим да то иде добрим путем", навео је Радовић. 

На састанку је било, каже, и много других захтева Асоцијације и већина, њих 99 одсто је прихваћено, међу којима је и захтев да се смање трошкови због елементарних непогода, на ризичним подручјима погођеним градом који уништава не само малине него и друге културе. 

"Влада ће донети закључак да са 40 одсто иде на 60 одсто осигурања и повраћаја новца", рекао је Радовић. 

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести