Чека се жетва: Паори навијају да пшеница буде најмање 20 динара

НОВИ САД: Још две до три седмице дели нас од нове жетве пшенице и, као и увек када се спомиње тај посао, све интересује колико ће коштати нови род.
psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Очекивања су да ћемо у овогодишњој жетви имати мање жита него лане због дугог сушног периода током зиме, али опет довољно за домаће потребе и за извоз.

Део земљорадника сматра да килограм овогодишњег рода треба да  буде  20 динара, колико већ неколико месеци кошта жито, док су ратари у Банату мишљења да нова пшеница треба да стаје 24 динара јер је у јужном и средњем Банату током маја било мало кише па се усев није опоравио од дугог зимског сушног периода. 

Пошто је пшеница сада 20 динара, та цена треба да остане и даље, без обзира на то што још имамо залиха пшенице од лањске жетве и што ћемо је у новој жетви имати, извесно је, више од два милиона тона, знатно изнад домаћих потреба, казао је земљорадник из Суботице Мирослав Киш.

У Банату ратари од пшенице неће имати велике користи јер су кишни облаци заобилазили јужни и средњи Банат, па пољопривредник Зоран Сефкеринац из Банатског Новог Села каже да је много ратара преоравало пшеницу, а они који то нису чинили, не очекују пренос изнад две тоне по јутру.

Кише је било, али не подједнако у целом Банату, већ су били локални пљускови и жито није подједанко свуда покисло, навео је Сефкеринац.

У Аграрној комори пољопривредних произвођача Србије кажу да нова пшеница треба да буде 21,5 динар, и да ће коштање испод те цене ићи на штету земљорадника.

Још нико није званично изашао с ценом, али је извесно да ћемо жита имати мање и да ће и приноси по хектару такође бити нижи него лане па, када се то узме у обзир, килограм не би смео да буде испод 21,5 динар, казао је Ненад Манић из Аграрног савеза.

Мада о цени пољопривредници увелико говоре, откупљивачи се слабо оглашавају и још нема правих понуда колико су спремни да плате за још неовршени род.

Још није почело трговање „на зелено” у пуном обиму, каже директор „Жита Србије” Вукосав Саковић.

Како додаје, малобројни за жито још у пољу, у зависности од квалитета, нуде између 16,5 и 17,5 динара, али слабо има ратара заинтересованих да тргују по тој цени.


Ковид-19 и цена пшенице

Аграрни аналитичар из Новог Сада Жарко Галетин каже да нова пшеница неће прећи 19 динара, већ да ће се килограм кретати између 17 и 18.

Пшенице ћемо имати и ми и у свету, и то ће одредити да цена остане и иста, навео је Галетин, али и скренуо пажњу на то да у трговању том житарицом у будућности могу имати утицаја Ковид-19, затварање граница и међутрговински ратови, посебно између Кине и Америке.


Он каже да ће се о цени новог рода више знати тек када жетва почне, али да се ипак не очекују велика одступања у односу на цену од лане и током ове економске године.

Лањска откупна цена, подсећа Саковић, кретала се између 17 и 18 динара, а током године најјефтинија пшеница коштала је 18,2 динара, а најквалитетнија 19,6 динара и по толико се и сада продаје на Продуктној берзи.

Требало би да добијемо око 2,3 милиона тона жита и с непродатом пшеницом од прошле године, имамо око 2,9 милиона тона. Очекујемо да принос буде мало изнад четири тоне по хектару, односно да се креће од три до шест тона, навео је Саковић.

З. Делић

Славиша
06.06.2020 • 14:56
Овде једноставно неке ствари нису реалне и не одговарају истини.Господин Галетин каже да ће жита бити и код нас и у свету,што једноставно није тачно,Русија је забранила извоз пшенице,Канада је неће имати довољно ни за своје потребе а камоли за продају,тако да је ово све спин на штету сељака и паора.
Stojan
07.06.2020 • 16:29
Obojica su uvek radili za otkupljivace jer su od njih i placeni da idu na ubedjivanje i stetu proizvodjaca i tako je vec godinama
Mica967
07.06.2020 • 21:05
Sve ispod 25 dinara je propast za nas proizvodjace
Marija
18.06.2020 • 15:25
Sve ispod 25 jeste propast za proizvodjace, JEDINO MI NADJITE U VLASTI KO CE PODRZATI PROIZVODJACE; Drzava je navikla samo da im uzima u visu poreza, doprinosa navodnjavanja-odvodnjavaje i tako dalje.
EUR/RSD 117.3235
Најновије вести