Почели 9. међународни дани енергетике и инвестиција

Манифестација Међународни дани енергетике и инвестиција, која се одржава данас и сутра на Новосадском сајму, отворена је у Конгресном центру Мастер, а присутнима су се обратили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, стална представница програма за развој Уједињених Нација у Србији Франсин Пикап, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Сем Фабрици и генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.
1
Фото: Grad Novi Sad

- Нови Сад је одавно препознао важност енергетског сектора, а међу најзначајнијим подухватима на том пољу је и пројекат Креативног центра, у оквиру којег се на једном објекту гради соларна електрана од 25 киловата, и то је кључни инфраструктурни пројекат Града као Европске престонице културе. У ШОСО ''Милан Петровић'' почиње изградња соларне електране од 120 киловата, у неколико школа и вртића су замењени фасада, кровови и столарија, наша Топлана је једна од првих која је потпуно гасификована, а заједно са европским партнерима урадили смо когенеративну станицу, те производимо чисту струју. Наши најважнији европски партнери су Европска банка за обнову и развој и Европска инвестициона банка. Желимо да још средстава повучемо из ЕУ фондова, да искористимо знање привреде и науке, и да то буде снажан замајац у развоју економије. Покрећемо пројекат ''Зграде са ниским нивоом угљеника и климатском отпорношћу'', купујемо аутобусе на гас, а идуће године покренућемо набавку и првих електричних аутобуса. Веома важан је и пројекат енергетске реконструкције СПЕНС-а, тако да Нови Сад није случајно седиште највећих енергетских компанија у Србији – нагласио је Вучевић.

Највећи форум за иностране и домаће пројекте, Новосадски сајам организује уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, а партнер је РЕС фондација. Уз изложбени део манифестације, у којем се представљају фирме, институције и локалне самоуправе са пројектима у области енергетике, од изузетног је значаја конгресни сегмент у оквиру којег се обрађују најактуелније теме, уз учешће водећих експерата из земље и иностранства.

- Европска унија покреће ''Зелени договор'', а то је амбициозан план да у наредних 30 година ЕУ постане неутрална када је реч о емисији угљендиоксида. Били бисмо први континент који би то постигао, међутим то није баш једноставно за пословну заједницу, али су и они свесни да таква промена значи и прилике. У марту ће Европска комисија усвојити први закон о клими који ће дефинисати потребе инвеститора и предузетника, и ради на припреми одрживог инвестиционог плана који би требао да има фонд од једног трилиона евра – рекао је Сем Фабрици.

Према речима Ђорђа Милићевића, сви капацитети за коришћење енергије ветра у Србији данас су изграђени на територији Војводине. Како је изјавио, осам ветро-електрана производе електричну енергију, а још четри треба да се граде.

- Од јула 2016. године уложено је 1,4 милијарде динара за финансирање и суфинансирање пројеката у којима су енергетски санирани јавни објекти – закључио је Милићевић.

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести