Ове године пет позива пољопривредницима за новац из ИПАРД-а

БЕОГРАД: Пољопривредницима у Србији ове године је на располагању готово 58 милиона евра из ИПАРД фондова, а могу да конкуришу за нове тракторе, складишта, пластенике, фарме и воћњаке...
nedimovic, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Очекује се да ће произвођачи све више конкурисати за средства која ће улагати у прераду својих производа, рекао је за РТС министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

ИПАРД фондови су заједничка средства Европске уније и средстава из буџета Републике Србије у износу од 225 милиона евра за програмске циклусе од четири године, објаснио је Недимовић.

"Јако је важно рећи да смо ми седам-осам година причали о том програму а 2017. године смо добили акредитацију и ставили у фокус да та средства могу да се користе. Ми смо већ имали око седам позива и 70 одсто средстава је већ усмерено према пољопривредним произвођачима", рекао је Недимовић.

Нека средства су већ исплаћена а неки захтеви се обрађују.

"Највеће интересовање је убедљиво било за тракторе али ја очекујем да ће све више интересовања бити за прераду", рекао је министар пољопривреде.

Ове године нас очекује пет позива и око 58 милиона евра средстава а министар истиче да људи добијају из ових фондова 65 одсто бесповратних средстава а њихово је да уложе осталих 35 одсто средстава без обзира да ли је реч о трактору или некој другој мехнизација.

"Примера ради, један човек је купио тресач за вишње чиме је уштедео знатна средства која би иначе уложио у бераче којих нема довољно а сам тим су и скупи. Цео смисао ИПАРД фондова је да се појефтини пољопривредна производња како би већи профит остајао произвођачима", истакао је Недимовић.

Један позив је већ у току и везан је за прераду пре свега воћа, поврћа, меса и млека који траје до краја фебруара.

Ове године биће и један позив који до сада нисмо имали а односи се на рурални туризам који ће бити актуелан у априлу и за који ће бити опредељено око 10 милиона евра, рекао је министар.

"То је за оне који се баве пољопривредом а желе да своју храну пласирају туристима као и српско вино и ракију. Средства ће моћи да определе за адаптацију објеката и за све оно што је инфрасттруктура потребна да туристи дођу. Ово је веома важно и за источну и за западну Србију где има мање становништва и мање пољопривредних површина како би на тај начин пољопривредници употпунили свој буџет", рекао је за РТС министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

EUR/RSD 117.5937
Најновије вести