За славски ручак потребан цео минималац

НОВИ САД: Почела је сезона слава, а с њима и бриге домаћина како је припремити јер је издатак за славски трпезу увек био трошак. Ове године то представља баш оптерећење за кућни буџет јер нема намирнице која није поскупела.
sveti jovan slava
Фото: Youtube Printscreen

Иако би требало да се обележава у кругу породице, често се свечари праве у ширем кругу, са десетак и више званица, а што је више гостију, то су и трошкови већи.

Ове године за славски ручак требаће сигурно минималац - 40.000 динара, јер се славска куповина никада не завршава одласком у пазар једном, већ се увек понешто докупљује и пази да свега буде довољно. Тако паре одлазе, а издаци су све већи.

У односу на прошли и претпрошлу годину, месо је највише поскупело, а пошто нема славе без прасетине или јагњетине, печење је највећа ставка. Али пре него што се стигне до главног јела, треба припремити чорбу или супу, обезбедити салату, купити хлеб, салвете, пиринач за сарму и низ других ствари, што само повећава трошкове.

У печењарама килограм уређеног прасета кошта 600 динара, али то је тренутна цена, печење стаје 2.500 динара и још уколико у печењари и исеку месо, треба доплатити још 1.300 динара.

Килограм свеже закланог јагњета у печењарама кошта 900 динара, а трошкови печења и сечења су исти као и за прасад.

Јефтинија варијанта је ако се домаћини определе да им главно јело буде свињски каре без костију, који кошта 900 и 1.000 динара, или свињски филе по истој цени. Ове цене меса, подсећамо, све до пре годину, две дана, биле су скоро дупло ниже.

Славког празновања нема ни без сарме, па треба рачунати да бар за једну проколу од два, три килограма треба платити 750 динара, јер је тренутно 250 динара килограм проколе. Килограм свињског млевеног меса стаје око 720 динара. Уколико се фил припрема са две врсте млевеног меса, сарма је још скупља јер је килограм јунећег бута сада 1.100 данара, а јунетина је дуго била 700 динара килограм.


Може и кетеринг

Храна за славу се може и поручити. Кетерингом се баве бројни предузентици, који на кућне адресе доносе од предјела до колача.

Рецимо, килограм канапеа је, у просеку, 1.200 динара, домаће пите и гибанице коштају од 1.000 до 1.350 динара, кифлице 850 динара...

Килограм домаћих сирева 1.300 динара, а увозних 2.200 динара.

Килограм пилећег роштиља је 1.600 динара, ролована свињетина у мрежици 2.000, роштиљ мешано месо 1.700, а килограм пуњених карабатака 1.600 динара...

Уз месо иду и салате, а килогрма руске и мимоза салате је 1.000 динара.


После доброг ручка иду колачи. Домаћице их све чешће наручују у посластичарницама, где килограм мешаних кошта 1.000 динара, а пре две године били су 700 и 800 динара. Мало јефтинији могу се купити на акцијама у маркетима. Оне којима буде било скупо да плате 1.000 динара, могу и да умесе, али за једно јаје сада, у просеку, треба издвојити 20 динара, а било је знатно јефтиније, рецимо прошле године - 11 и 12 динара комад. Маргарин од 250 грама не може се купити по 50 динара колико је коштао лане и преклане, већ сада стаје 90 динара, и то је најнижа цена. Килограм брашна је 84 динара, а био је скоро упола јефтинији пре две године, као и килограм шећера, који је тада коштао близу 60 динара, а сада је 115 динара килограм.

За време ручка ваља нешто и попити. Газирана минерална вода са укусом лимуна од 1,25 литара кошта 145 динара. Литар воћног сока се креће од 115 до близу 150 динара, пиво у лименки од 0,5 је од 85 до 120 динара, али има и скупљих.

И на послетку, славки колач стаје у пекарама 500 и 550 динара, а лане је био 400. Славко жито 500 грама 400 динара, а славска свећа, у просеку, 350 динара.

З. Делић

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести