Пензије прате плате и инфлацију и порашће 5,4 одсто

Од 1. јануара у Србији је почела примена обрачуна пензија по такозваној швајцарској формули, а модел подразумева да се примања најстаријих усклађују с растом инфлације и просечном зарадом. Модел је на захтев Светске банке у Србији угашен 2006. године.

Члан Фискалног савета Никола Алтипармаков каже да је тај модел економски одржив, као и да има широку друштвену подршку.

“ У следећим годинама и деценијама овај модел ће бити економски одржив за буџет. Ово јесте један јако добар модел који користи велики број земаља у региону. То је модел који смо ми имали”, казао је Алтипармаков .

“Модел не може да буде рискантан. То је више урађено из политичких разлога. Модел је укинут и то је довело до великих друштвених превирања. Имали смо читаву деценију и буyетских и фискалних неравнотежа. Сада, са успешном фискалном консолидацијом коначном можемо да кажемо да улазимо у неке мирније системске воде, где са једне стране то неће бити проблем за буџет и економију, а са друге стране то ће бити једна формула за пензионере и будуће пензионере, на који начин ће се обрачунавати и исплаћивати њихове пензије”, навео је Алтипармаков.

Последње повећање плата неће ући у ово повећање пензија од јануара 2020. године, него од 2021.

Према његовим речима, како је закон прописао, то повећање ће износити 5,4 одсто.Додаје да последње повећање плата неће ући у ово повећање пензија од јануара 2020. године, него од 2021.“Разлог за то је, практичне природе. Статистика објављује статистику просечних зарада два месеца након завршетка календарског месеца, тако да ће се ово повећање приказати тек негде у фебруару, марту наредне године”, казао је Алтипармаков.

Веома је важно, како је напоменуо, да је овај модел добио широку друштвену подршку, од синдиката, удружења пензионера, укључујући и подршку владе, да је са стручне стране одржив.Читава Европа, казао је стари, има мање деце, и онда то захтева да с времена на време се раде овакве реформе.

“ Оно што Макрон у Француској покушава је да уведе бодовни систем који Немачка и Србија имају. Покушава да уведе систем да нема различитих привилегија, што није ни економски ефикасно, ни поштено. Када ви имате неке привилеговане делове становништва, онај други део становништва мора да плаћа економску цену тога. Ми у Србији имамо систем да је регуларна старосна граница за пензионисање 65 година, а дата је могућност да се оде у пензију пет година раније. Јасна је рачуница, да ако одете раније у пензију, дуже ћете је примати. Ако имате два грађанина који су једнако уплаћивали, онда би једнако требало и да добију пензију”, оценио је Алтипармаков.

То је, како је истакао, исто као кад одете у банку, ако узмете кредит на пет година плаћаћете већу рату, али ћете га брже отплатити, него да узмете кредит на десет година.    

Е. Д.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести