Мали: Највероватније ћемо имати швајцарски модел за пензије

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће највероватније у другој половини године бити усвојен швајцарски модел за индексацију пензија и истакао да је тај модел најбољи и најправеднији за наше настарије суграђане.
sinisa mali
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Током следеће мисије ММФ, крајем септебмра - поцетком октобра, ми ћемо то и усвојити и у међувремену ћемо разговарати око још неких модела, али очекујем да ће овај модел, као најправеднији и најбољи, бити усвојен, рекао је Мали одговарајући на питања новинара на конференцији о сивој економији.

Како је рекао, један од потенцијалних модела за индексацију пензија је и тзв. швајцарски модел који подразумева да се индексација врши сваке године у зависности од тога колико је стопа инфлације и колико су порасле плате у првиреди.

”Оба та показатеља су пондерисана са по 50 одсто. То је модел који се примењује у великом броју земаља и по мом мишљењу је и најповољнији и фер за наше најстарије суграђане, јер се везује за два показатеља који су и основне детерминанте висине пензија".

Навео је да се сада раде рачунице у вези са тим моделом и напоменуо да још није направљен договор нити донета коначна одлука.

То је један од модела који разматрамо. Када би по том моделу повећање пензија било око пет одсто, ми бисмо око 27 или 28 милијарди динара морали више да извдовјимо у буџету за те потребе. Ово је системско решење, дали смо обећање прошле године да ћемо наћи фер формулу за индексацију пензије према пензионерима. Кроз овај модел сигуран сам да ћемо то обећање испунити, нагласио је Мали.

TRex
22.05.2019 • 14:27
Morala bi da se odredi i "fer formula" za najniže garantovane penzije, koje su ustvari socijalna kategorija, da budu min.1/3 prosečne neto plate.
EUR/RSD 117.5900
Најновије вести