Гориво и грејање неће поскупети због иранске кризе

НОВИ САД/БЕОГРАД: Осцилације у цени нафте на светским берзама због односа Ирана и САД неће изазвати раст цене нафтних деривата и осталих енергената у Србији, нити ће доћи до поскупљења грејања, изјавио је министар енергетике Александар Антић.
gasomer, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Како је додао, цена нафте на светским берзама стабилизована је и нема разлога за евентуално поскупљење нафтних деривата и осталих енегената.

Он каже да је грејање у Србији врло стабилно и да „Београдске електране”, као и оне у другим градовима, већ више од десет дана раде у 24-сатном режиму. Антић истиче да су топлане уредно снабдевене енергентима, да је „Банатски двор” „препун”, односно да је ускладиштено више од 500 милиона кубних метара гаса.

Исто је с мазутом и угљем. У ЕПС-у има више од милион и по тона угља, нагласио је Антић.

Говорећи о „Турском току”, Антић је за ТВ „Пинк” нагласио да нема развоја Србије без гаса и да ће с тим пројектом Србија постати транзитна земља за гас.

Истакао је да је „Турски ток” капиталан пројекат за Србију и да је и прекјуче председник Србије Александар Вучић разговарао с премијером Бугарске Бојком Борисовом о изградњи гасовода кроз Бугарску да би Србија могла да се повеже на „Турски ток”.

Бугарска је имала кашњење на својој деоници због интерне процедуре. Требало је сви да завршимо своје деонице до 1. јануара. Борисов је још једном чврсто обећао да ће Бугарска своју деоницу завршити током маја, тих 308 километара, да би Србија могла добити прве количине гаса, навео је он.

Антић каже да би Бугарска требало то да заврши у другој половини године и да би прве количине гаса за Србију могле потећи у септембру или октобру, односно када почне нова грејна сезона.

Србија треба да буде поносна на тај пројекат, рекао је министар, и подсетио на то да је Србија завршила полагање цеви на својој деоници од априла до децембра прошле године.


Били смо гасно слепо црево

Србија потпуно мења своју позицију на гасној мапи Европе и постаје транзитна земље. Раније смо били слепо црево, рекао је Антић, и додао да ће у нашу земљу улазити око 13 милијарди кубних метара гаса, а према Мађарској излазити осам, девет или десет милијарди.

Укупан приход компаније „Гастранс” која реализује пројекат ће, када гасовод у Србији проради у пуном капацитету, бити само од транзита око 185 милиона евра, тако да ће се од тог новца гасовод у потпуности исплатити.


Антић је навео да је деоница која спаја Русију и Турску испод Црног мора дуга 930 километара, затим копнена деоница кроз Турску 130 км, кроз Бугарску је деоница дуга 474 км и кроз Србију 403.

Министар је такође истакао да је наша земља спремна за сваки сценарио кад је реч о транспорту гаса преко Украјине.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести