Домаћицама за празнике све чешће помаже кетеринг

Време је слава, а да би се тај породични празник дочекао онако како је у нашој земљи уобичајено – с много хране и пића – потребно је доста новца.
Ketering/A. Erski
Фото: А. Ерски/Кетеринг

Иако се обележавање тог празника значајно изменило, нешто је остало исто – богата и разнолика трпеза, а за то је потребно и много времена, којег је уз садашњи темпо живота све мање. Зато није неуобичајено да се, уз оне који самостално припремају славску трпезу, многи обраћају онима који им могу помоћи да госте дочекају разноврсном и богатом понудом на столу – који се професионално баве припремом и доставом хране, односно кетерингом.

Колико ће се новца потрошити за припрему славе, било да се домаћини одлуче да то раде самостално или за доставу преко кетеринга, зависи од броја гостију, количине хране, да ли је слава мрсна или посна, а свакако и од дебљине новчаника. Која год солуција да се изабере, за трпезу на којој ће бити хране довољно за петанестак гостију потребно је најмање 12.000 динара, и то уз велику економичност и пажњу приликом куповине или избора јела која се наручују, а крајњи износ може бити и неколико десетина хиљада. 

Која год солуција да се изабере, за трпезу на којој ће бити хране довољно за петнаестак гостију потребно је најмање 12.000 динара

Потпуно је јасно да је више новца потребно ако се храна наручује, али такав начин припреме славе за домаћине значи да ће госте дочекати одморни, а неће имати ни трошкове који се приликом самосталне припреме врло често не виде – попут утрошене струје и воде, неуспелог јела, превише купљеног... Да је то све чешћи избор свечара, потврђују и у кетеринзима, где указују на то да је посла све више, кад су веће славе имају и до десетак достава дневно, а за комплетан славски мени, који укључује пређело, салате, главно јело и, наравно, и сарму, те ситне колаче, потребно је око 15 евра по особи. Они који сами припремају славу неће имати толики трошак по особи, али и за њихов мени треба новца. 


Уз пиће цех се увећава

Трошак за припрему славе значајно расте када се прикључи пиће – то целокупни цех повећава неколико хиљада динара. Наиме, литар сока кошта од око 70 динара па до изнад 100, за литар жестоког пића потребно је најмање 500 динара, а следи и пиће после вечере. За боцу вина треба рачунати на трошак од најмање 200 динара, флаша пива је око 50, а иако се рачунају – трошкови за кафу и киселу воду су у маси потребног новца – невидљиви...


Било како било, они који немају времена или не знају да кувају, или то не желе, могу наручити храну, а за килограм коктел-залогаја – с месом, посних, као и рибљих, вегетаријских... потребно је од око 1.400 до око 2.000 динара, док су канапеи око 1.800. Килограм сухомеснатих производа кошта око 3.000 динара, а за исту количину различитих сирева треба нешто мало мање новца – око 2.600 динара. Може се наручити и телећа чорба, а литар је 800 динара, за килограм сарми потребно је 1.100 динара, посна варијанта је јефтинија и кошта 700 динара, колико је и посни пребранац, док је за мрсни потребно 900. Цена салата зависи од врста поврћа и састојака – а крећу се од око 550 динара килограм, до око 1.300 динара, а за руску салату потебно је готово 1.000 динара...

Они који самостално припремају славу ће за килограм меса морати да плате око 500 динара, јер је пилетина око 220 динара, али је јунетина изнад 700, прасетина је око 500 динара, јагњетина око 700, а доста новца мораће да издвоје и они који купују рибу, чији килограм, у зависности од квалитета и тога да ли је речна или морска, кошта од око 500 динара па навише. Килограм киселог купуса кошта више од 200 динара, парадајз је око 100, паприка око 150. Килогам пасуља кошта око 300 динара, лука око 50, сланине око 1.000, шунке и изнад 2.800 динара, док килограм сира кошта од око 700 динара па навише... А кад се томе дода и слатко – рачун нараста јер је килограм ораха око 1.000 динара, колико кошта и путер, а потребно је купити и чоколаду, шећер, млеко, јаја...

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.5536
Најновије вести