Цена хлеба „сава“ ограничена на 46 динара

БЕОГРАД: Влада Србије данас је донела Уредбу о максималној малопродајној цени хлеба од брашна типа 500 познатог као Сава, на 46 динара а министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић каже да је то урађено како би се обезбедило снабдевање тржишта овим хлебом и како не дошло до већих промена његових цена.
hleb
Фото: pixabay.com

Матић је новинарима рекла да је забуну изазвао податак да су неки пекари, пре свега са југа Србије, који су, како је навела, иначе познати по нижим ценама хлеба, повећали неке цене, пре свега производа од брашна.

"Малопродајна цена хлеба Сава убудуће неће моћи да пређе 46 динара. Без обзира на поремећаје на тржисту, пре свега када говоримо о ценама пшенице, Србија има довољно залиха и обезбедиће и додатну интервенцију из Републичких робних ртезерви од 30.000 тона пекарима и млинарима како би ова цена остала стабилна", нагласила је министарка.

Додала је да ће ако буде потребе Републичка дирекција за робне резерве, реаговати додатним количинама а то, како је истакла, у овом тренутку није неопходно.

Министарка Матић је навела да је Унија пекара Србије сагласна са овим мерама Владе Србије и да је управо она договорила овакве кораке на јутрошњем састанку, након чега је Влада Србије донела поменуту уредбу.

Подсетила је да је везано за максималну цену хлеба сава, Влада Србије последњу уредбу овог типа ставила ван снаге пре две године када је максимална малопродајна цена била 46,5 динара.

Пре тога, како је навела, на снази је била уредба по којој је та цена износила 48,8 динара.


Унија пекара Србије подржава Уредбу

Унија пекара Србије саопштила је вечерас да ће подржати Уредбу Владе Србије о максималној цени хлеба од брашна типа Т-500, која неће прелазити 46 динара.

"Унија пекара Србије после низа састанака и предлога Владе Републике Србије, поводом премошћавања тренутно нереалних поскупљења пшенице и брашна, договорила је да ће подржати уредбу о максималној цени хлеба од брашна типа Т-500, која неће прелазити 46 динара", наводи се у саопштењу.

Подршка је, како се додаје, уследила после договора са представницима Владе Србије, која ће преко Уније пекара Србије и Републичке дирекције за робне резерве пекарима, који се баве производњом хлеба, обезбедити брашно по цени од 30 динара.

Унија пекара Србије наводи да очекује већ за неколико месеци стабилизацију цена пшенице у Србији као и на страним берзама и нада се да неће бити потребе за продужењем Уредбе.

Унија пекара Србије, као највеће удружење произвођача хлеба и других пекарских производа, такође подсећа да није одржала никакве састанке у оквиру свог удружења поводом повећања цене хлеба.

"Овим договором са Владом, спречавамо било какве инсинуације и шпекулације о нереалном поскупљењу хлеба", наводи се у саопстењу Уније пекара.


На питање да ли ће садашња ситуација утицати на повећање цена енергената, Матић је одговорила да што се енергената тиче, Србија стоји доста добро и да се повећање не очекује.

"На глобалној сцени је дошло до повећања цена енергената а то је сигурно условило и повећане трошкове када говоримо о жетви", рекла је Татјана Матић.

Још једном је истакла да Србија располаже довољним робним резервама и да се без обзира на било каква померања цена енергената то неће одразити на максималну малопродајну цену хлеба типа сава.

EUR/RSD 117.3235
Најновије вести