Брнабић: Апсолутно реалан раст плата и пензија ове године

БЕОГРАД: Имамо одличне показатеље и раст плата и пензија је апсолутно реалан ове године, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић за РТС. 
Novac FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Брнабић очекује да раст БДП-а буде 3,5 одсто и наводи да су већи привредни раст, повећање плата и пензија циљеви и новог програма “чуваркућа”, који се предвиђа са ММФ-ом. 

Она је додала да ће наредни састанак делегације Србије с ММФ-ом бити одржан од  20. до 22. априлу Вашингтону. 

Тамо ће бити министар финансија Душан Вујовић и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић. Онда ће они посетити Београд средином маја, када треба да финализујемо тај догвоор, да би у јулу ишли на одбор ММФ и надам се потписали овај аранжман, рекла је Брнабић. 

На питање на колико би потписали аранжман, она је рекла да се размишља да ли на две или три године.

Ја сам пре за аранжман на три године, али то ћемо договорити средином маја, рекла је Брнабић. 

Она је додала да би нови аранжман “чуваркућа” подразумевао углавом савете, а мање контролу.

Добро је да имамо ту врсту неког контролног меганизма, који даје доста добар правац и размишљања инвеститорима, рекла је Брнабић.

Како је нагласила, договорени су главни циљеви новог програма “чуваркуће” - први је већи привредни раст, а други веће плате и већа примања за грађане Србије. 

Истиче да је реално да дође до раста плата и пензија ове године, јер су, каже, показатељи одлични.

Мислим да је апсолутно реалан раст ове године. Ми у овом тренутку имамо одличне показатеље и БДП од 4, 2 одсто у јануару. Ја сад очекујем податке за фебруар, поред тога имамо суфицит у буџету, јавни дуг и даље пада, сада нешто мало више од 57 одсто, рекла је она.

Додала је да очекује и уплату за концесију за Аеродром “Никола Тесла”. 

Очекујем доста повољну слику БДП-а, станоградњу за безбедносне стурктуре, где имамо доста добар помак. Надам се да ће се постићи раст који је планиран од 3,5 одсто, ако буде више - тим боље, али циљ је да у будућности буде четири одсто и виши, рекла је Брнабић. 

Истиче да с оптимизмом гледа на наредну недељу.

Испред нас је важна недеља. Дваесетог марта отвара се прва дигитална фарма у региону, Србија ће у томе бити лидер, потписивање са концесионаром за аеродром и почетак решавања питања за Агрокор, навела је Брнабић.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести