Ненад Поповић: Људи и роботи ће радити заједно

САНКТ ПЕТЕРБУРГ: Министар за иновције и технолошки развоја Ненад Поповић учествовао је данас у дискусији "Стварање кадрова за прелазак на економију будућности" на економском форуму СПИЕФ и поручио да је будућност радних места у заједницком раду човека и робота.
nenad popovic, tanjug jpap
Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

Поповић је рекао да Србија спроводи улагања која ће омогућити стварање "кадрова будућности".

"Људи не треба да буду забринути за своје послове, роботи не краду радна места од људи, они их трансформишу на боље", рекао је министар Поповић.

Он је истакао да већ сада статистика бележи бржи раст броја робота који се користе у раду у односу на број новозапослених људи.

"У последњих неколико година, у немачкој аутомобилској индустрији, број људских радника порастао је за 13 одсто, а робота за 17 одсто. Фабрике будућности ће бити простори у којем ће људи и роботи радити заједно, тимски извршавајући исти радни задатак и у блиској физичкој интеракцији", рекао је Поповић. 

Он је додао да су за развој индустрије 4.0, потребни инжењери 4.0.

"У будућности ће бити најважније стварање квалитетних, мултидициплинарних, инжењера, који ће поред својих техничких компетенција, морати да имају изграђене меке вештине и да буду више оријентисани ка захтевима тржишта", рекао је Поповић.

Министар је истакао да је Србија препозната у свету по снажној инжењерској бази.

"Према истраживању најреномираније светске агенције за истраживање стартап екосистема, Стартап Џином (Startap Genome) из Сан Франциска, Србија се налази међу првих пет земаља у свету према квалитету инжењерског кадра", истакао је Поповић.

Према његовим речима, људи ће у будућности, током своје професионалне каријере, морати три или четири пута да трансформишу своје професионалне компетенције, услед снажног утицаја технолошког напретка на тржиште рада.

"То су велике промене које захтевају нови приступ у образовању кадрова. Универзитети више нису довољни, потребан је отворен приступ знању, дељење искустава, изградња предузетничких компетенција код младих, будућих технолошких лидера, да би успешно пословали на тржишту које се сваких 2-3 године динамично мења", нагласио је Поповић. 

Он је истакао да Србија спроводи улагања која ће омогућити стварање "кадрова будућности".

"Један од наших главних циљева је изградња иновационе инфраструктуре. Индустријски паркови, иновациони и научно-технолошки паркови, стартап центри у регионима - то су нова места окупљања, где се у хармоничном односу свих главних актера - индустрије, академије, државе, стартап заједнице, формирају "кадрови будућности", рекао је Поповић. 

Он је рекао новинарима да је за сваку државну основно питање како да добију најбоље људе, професионалце и експерте.

"Такође и како да се генерација која није млада уклопи у нове тенденције".

Поповић истиче да су инжењери највећи потенцијал наше земље, али и да је дуално образовање једна од најважнијих ствари како би имали људе за послове потребне индустрији.

На панелу је, наглашава министар, указано да је Србија добар пример како се брзо и правилно трансформише образовање.

"Не може да прође 20 година,а да се програми не мењају", поручио је Поповић и додао да морамо на време да се припемамо за технолошку будућност.

Поред министра Поповића, на панелу "Кадрови за прелазак на економију будућности", говорили су и министар образовања Руске Федерације, Михаил Котјуков, федерални министар економије и енергетике Немачке, Петер Алтмајер, и други.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести