НБС: Око 90 кредита у швајцарцима конвертовано у евре

БЕОГРАД: Око 90 одсто кредита индексираних у швајцарским францима конвертовано је у евре, у складу са лекс специјалисом о конверзији стамбених кредита у швајцарцима, речено је данас Тањугу у Народној банци Србије.
Franci svajcarci/ pixabay.com

Законом је био предвиђен рок до 7. јула за пребацивање стамбених кредита грађана из франака у евре по посебном закону.

"Према информацијама добијеним од банака, у току првих месец дана примене Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима послате су понуде за закључење уговора о конверзији клијентима који су имали стамбене кредите са валутном клаузулом - индексиране у швајцарским францима", кажу у НБС.

Додају да је, према последњим прелиминарним подацима д банака, око 90 одсто кредитних партија конвертовано у евре.

НБС наводи да активно прати поступак конверзије, који јесте при крају, али још увек није окончан у потпуности, тако да ће тек бити познати коначни ефекти трансакције.

Банкари кажу да се поједини клијенти нису одличили на конверзију зато што више не живе у Србији, затим што се некима не исплати прелазак на вишу каматну стопу пошто су приликом узимања кредита добили изузетно повољну камату од један одсто, као и они клијенти који желе да покрену судски поступак против банака позивајући се на ништавост валутне клаузуле у францима.

Лекс специјалис за решавање дугогодишњег проблема грађана задужених у швајарцима донет је, на иницијативу председника Србије Александра Вучића, крајем априла, а ступио је на снагу 7. маја. 

Корисницима стамбених кредита везаних за франке тим законом се отписује део преостале главнице и то у вредности 38 одсто.

Остатак дуга конвертује се у евре и по каматној стопи која је важила у конкретној банци на дан 31. март ове године, дели се на нове отплатне рате.

У сваком случају, каматна стопа не сме да буде већа од 3,4 одсто плус еурибор за варијабилне односно четири одсто за фиксне.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести