Здравствени радници у петак добијају по 10.000 динара

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће здравствени радници сутра добити по 10.000 динара једнократне новчане помоћи, што је наставак континуиране подршке здравственим радницима, али и начин да им држава још једном каже хвала за све што чине за своју земљу и грађане.
lecenje pokrivalica/pixabay
Фото: pixabay.com

"Као што смо и обећали, у петак, 14. јануара, здравствени радници у Србији, њих 122.462, добиће новчану помоћ у износу од по 10.000 динара. Реч је о здравственим радницима који су запослени у здравственом систему, у војно-здравственим установама, у заводима за извршење кривичних санкција, установама социјалне заштите чији се рад финансира средствима из буџета, Заводу за спорт, Заводу за здравствену заштиту радника Железница Србије“, рекао је Мали, а саопштило Министарство финансија.

Министар је подсетио да осим кроз једократна давања, Влада Србије подржава здравсто и кроз редовна повећања плата и навео да су у новембру плате медицинских сестара повећане за 15 одсто, а лекара за 10 процената.

"Када је почела пандемија корона вируса 2020. године, једна од првих мера коју смо донели било је ново повећање плата медицинским радницима за још 10 одсто. Потом су, у новембру исте године, сви запослени у здравственим установама добили једнократну помоћ од 10.000 динара", подсетио је министар финансија.

Додао је да су 1. јануара 2021. године здравственим радницима поново повећане плате за 5 одсто, а ново повећање су добили од 1. јануара ове године.

"Здравственим радницима су од 1. јануара ове године повећане плате, овога пута за осам одсто, баш као и запосленима у Министарству одбране, запосленима на пословима здравствене заштите и неговатељицама у установама социјалне заштите, лекарима у заводима за извршење кривичних санкција и здравственим радницима у Заводу за спорт и медицину спорта Србије", навео је министар Мали.

Додао је да су остали запослени у јавном сектору од 1. јануара ове године добили повећање плата од седам одсто.

Министар је истакао и да су веома важни услови рада у здравственим установама, због чега држава сваке године издваја све више средстава из буџета како за набавку неопходне медицинске опреме и лекова, тако и за реконструкцију и изградњу клиничких центара, болница и домова здравља.

"То је још један начин да здравственим радницима кажемо ''хвала'' за све што су учинили и што чине за своју државу и за свој народ у овим тешким временима пандемије корона вируса. Држава је ту за здравствене раднике, брине за њих и спремна је да им помогне“, навео је Синиша Мали.

Министар финансија је подсетио и да ће, осим здравствених радника, који ће сутра добити по 10.000 динара, пензионери добити по 20.000 динара 10. фебруара.

Подсетио је да ће, такође и сви млади од навршених 16 до навршених 29 година добити по 100 евра у динарској противвредности.

„Са мером помоћи за младе и са 20.000 динара које ће пензионери добити, долазимо до тога да су сва три пакета помоћи државе за ублажавање последица пандемије вредна укупно око 8,7 милијарди евра, односно око 18 одсто БДП-а. То су огромна средства и одличан показатељ стања јавних финансија наше земље. То је потврда да је наша држава јака и стабилна и да увек брине за своје грађане“, закључио је Мали.

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести