Уз овај ниво медијалне зараде требало би да се ради четири дана у недељи

БЕОГРАД: Имајући у виду колико су запослени у Србији плаћени и низак ниво медијалне, односно просечне зараде, 50 посто запослених у Србији - што је више од 1,2 милиона људи који прима од минималца до 60 хиљада динара, требало би да раде само четири дана у недељи, рекао је за Танјуг потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије Душко Вуковић.
novac plata
Фото: Tanjug (M. Jelesijević, ilustracija)

Тешко је чак и у уређеним системима и економијама, где размишљају да уведу или су имали можда неке пилот пројекте, не можемо за све секторе рећи да може да се ради четири дана у недељи. У неким секторима може, у неким не може, али имајући у виду тренд хуманизације рада, баланса између професионалног и личног живота, требало би сви да тежимо ка томе да радимо само четири дана у недељи, а три дана да посветимо себи и породици, истакао је он.

Гледајући за Србију, Вуковић сматра да овог тренутка јесте велика мана што скоро сви послодавци у реалном сектору на оптималном нивоу држе ниво запослености и додаје би решење за растерећење било да се упосли онај број незапослених људи, којих у овом тренутку има више од 400 хиљада. 

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести