Утва после 30 година направила нови авион ''Сова''

БЕОГРАД:  Утва авиоиндустрија из Панчева је после више од 30 година самостално направила нови авион ''Сова'', који ће ће сутра имати пробни лет, речено је Танјугу у том предузећу.
Utva avioindustrija Foto: yugoimport.com
Фото: yugoimport.com

У питању је једномоторни авион, нискокрилац, намењен за обуку, спортско и туристичко летење, авио такси превоз и панорамско разгледање.Такође, једна од карактеристика летелице је што поседује могућност брзе модификације.

Програм 41 М, познатији као ''Сова'', финансира предузеће Југоимпорт СДПР, а Утва је уговорила пројектовање, модификацију, производњу прототипа, испитивање и сертификацију авиона.Утва је после више од 30 година успела да самосално пројектује, направи и почне испитивање новог авиона.

''Сова'' представља модернизовану верзију базног авиона Утва 75, који је намењен за почетну обуку, спортско и туристичко летење.Авион се опционо може користити за извиђање, аеро фото снимање и друге операције.

Такође, може да носи наоружање уз уградњу одговарајуће опреме, објављено је на сајту Југоимпорта.''Сова'' је једномоторни авион, нискокрилац, комплетно металне структуре типа ''љуска'', са моторском облогом и терминезонима од композита. 

Авион је четворосед конфигурације ''side by side'', са фиксним стајним трапом, типа трицикл.Конфигурација стајног трапа дозвољава слетање на асфалтне и припремљене травнате писте.

Авион је опремљен једним, четвороцилиндричним, мотором са ваздушним хлађењем и ''constant speed'' елисом.Маса празног авиона је 750 килограма, дужина авиона 7,11 метара, размак крила 9,8 метара, а висина 3,14 метара.

Максимална хоризонтална брзина авиона је 230 км на сат, снага 210 КС, а истрајност авиона при економској брзини 4,2 сата.

''Сова'' ће сутра имати пробни лет на аеродрому ''Пачево'', који ће трајати један сат, а водећи пројектант на изради летелице Александар Петровић представиће планове даљег рада и летења, као и нове пројекте компаније.

 

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести