Уместо затварања радњи, новчане казне

БЕОГРАД: Привредна комора Србије и Заједница предузетника ПКС покренули су иницијативу како би се предузетницима којима порески инспектор затвори предузеће због неправилности у раду, ипак, омогућио даљи рад, али уз плаћање новчаних казни, речено је на данашњем скупу предузетника у ПКС-у.
zatvaranje lokala
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Директор сектора за предузетништво ПКС, Бранислава Симанић рекла је да члан 131. Закона о пореском поступку и администрацији негативно утиче на пословање предузетништва у Србији.

Желимо да порески инспектори приликом обављања контрола, у случају да установе неку неправилност, не изричу меру привремене забране обављања делатности. Циљ је да предузетници имају могућност да наставе да раде, а да им се изрекне новчана казна, каже Симанић за Танјуг.

На састанку у ПКС је речено да тренутни закон негативно утиче и на буџет Србије, јер док су радње затворене у буџет се не сливају средства по основу пореза на добит, акциза и ПДВ-а.

Ако затворимо неку радњу од тога нема користи нико. Морамо наћи други начин да се боримо против сиве економије и нелојалне конкуренције, а то није затварањем објеката, нагласио је в.д. председника Извршног одбора заједнице предузетника ПКС.

Он је казао да, уколико иницијатива прође надлежне инстанце у Комори, захтев ће се упутити Влади на разматрање.
Потпредседник ПКС Мирослав Милетић, казао је да је веома значајно ширити предузетништво у Србији, те да је једна од тренутних активности Коморе и формирање Парламената привредника.

Предузетништво је од стране државе препознато као један од најзначајнијих сегмената у јачању наше економије, јер је познато да 95 одсто економије Европске уније чине мала и средња предузећа, казао је Милетић. 

На састанку је речено да је посебно отежавајућа околност за предузетнике и чињеница, да док трају мере забране обављања делатности, послодавци морају да одјаве запослене са обавезног социјалног осигурања. Међутим, након поновног отварања објеката, послодавци опет морају да исте раднике пријаве на социјално осигурање.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести