Уговор с ЕИБ од 100 милиона за изградњу аутопута Ниш-Мердаре

БЕОГРАД: Финансијски уговор о градњи ауто-пута Е-80 Ниш-Мердаре у вредности од 100 милиона евра потписали су данас министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и директор сектора за Италију, Малту, Словенију, Хрватску и Западни Балкан Европске инвестицоне банке (ЕИБ) Мигел Моргадо.
mihajlovic, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Kujundžić, arhiva/Zorana Mihajlović

У Влади Србије данас је потписан још један уговор о инвестиционом гранту Вестерн Балканс инвестмент фрејмеворк у вредности од 40,6 милиона евра, који су, осим министарке Михајловић и представника ЕИБ Моргадоа, потписали и министар за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић и помоћник директора "Коридора Србије" Душан Пурић.

Министарка Михајловић најавила је да ће изградња прве деонице тог ауто-пута, од Ниша до Плочника, почети у трећем кварталу следеће године.

"Радили смо три године на овом пројекту. Данас смо потписали два важна уговора који представљају битан корак ка почетку изградње, иако је било пуно критика и питања да ли постоји интересовања за изградњу тог ауто-пута", рекла је Михајловић на конференцији за медије.

Истиче да ауто-пут Ниш-Мердаре није само важан за развој привреде и повезивање округа, већ је, каже, важан и са политичког асекта јер показује интерес и жељу Србије да до решења долази компромисом.

Михајловић је навела да ће овај пут омогућити Србије да изађе на море.

Према њеним речима, то је један од шест ауто-путева који ће се у Србији градити током 2019. и 2020. године.

"Можда звучи немогуће, али то је и те како могуће сада када Србија има једну стабилну економију и која је политички стабилна", рекла је Михајловић.

Представник ЕИБ Моргадо је изјавио да је кључни допринос Еворопске комисије у овом пројекту повезивање региона и казао да ЕУ дуги низ година подржава Србију и ради на унапређењу транспортне везе у региону у желзничком, друмском и водном саобраћају.

Каже да је потписивање тих уговора пример плодне сарадње националих институција и Европске комисије и најавио да ће и даље наставити да подржавају Србију с обзиром на најављени инвестициони програм.

"Данас смо имали састанке са представницима Владе Србије са којима смо разговарали о могућој групи пројеката које бисмо можда могли да подржимо како бисмо допринели расту и просперитету Србије", рекао је Моргадо.

Комесарка Европске комисије за транспорт Виолета Булц каже да је изградња ауто-пута Ниш-Мердаре важна за повезивање у региону, додајући да повезивање значи мир и наду.

"Осим овог ауто-пута, који се зове и ''Ауто-пут мира'', такође планирамо да тај део буде повезан и водним саобраћајем”, рекла је Булц.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести