Убедљиво највећи раст извоза ИКТ услуга

БЕОГРАД: Извоз информационо-комуникационих услуга (ИКТ) из Србије бележи константан и стабилан раст са тенденцијом даљег повећања и за осам месеци ове годне достигао је 913 милиона евра, што је дупло више него у истом периоду 2016. године и чак 26,4 одсто у поређењу са претходном годином, саопштила је данас Влада Србије.
it
Фото: Tanjug/Ilustracija

Оно што посебно охрабрује је суфицит у размени услуга који је много већи него у традиционалним привредним гранама. У овом тренутку, он износи скоро пола милијарде евра, већи је од суфицита у размени роба у било којој области, то показује извештај Народне банке Србије (НБС) о платном билансу, наводи се у саопштењу.

ИКТ сектор, који је био у фокусу од самог почетка Владе премијерке Ане Брнабић, то ће и наставити да буде, као најперспективнија привредна грана у Србији и један од највећих покретача привредног раста земље.

Влада Републике Србије је крајем 2016. године формирала Министарски Савет за ИТ и иновационо предузетништво на челу са Аном Брнабић, који је направио план за унапређење ИТ сектора у Србији, у намери да подржи овај сектор.

Покренуто је низ пројеката за унапређење образовања, инфраструктуре и правног оквира за развој ИКТ индустрије.

Међу најзначајнијим резултатима Владе у 2017, 2018. и 2019. години за унапређење ИКТ сектора, издвајају се: увођење информатике као обавезног предмета од петог разреда основне школе, повећање уписних квота на ИТ смеровима факултета за више од 20 одсто, покретање изградње иновационе инфраструктуре у коју је уложено више од 100 милиона евра.

Такође је спроведена реформа пореских закона која омогућава пореске олакшице при улагању у истраживање и развој, у стартапове, као и у интелектуалну својину.

У оквиру реформе образовања наставља се са модернизацијом како би се млади оспособили за послове у 21. веку, а привреда била конкурентнија. Од ове школске године уведен брзи бежични интернет у 500 школа. Тренутно постоји око 10.000 дигиталних учионица, што покрива око 200.000 ђака. Специјализована ИТ одељења у гимназијама широм Србије похађа око 1.000 ученика, скоро шест пута више него пре две године.

Влада Србије ће наставити да ради на реализацији пројеката које је министарски ИТ Савет усвојио као приоритетне и који ће допринети даљем развоју ИКТ индустрије у Србији, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести