У Србији најтраженији трговци, магационери, возачи…

НОВИ САД: Последњих неколико година потрага за послом није више везана само за шалтере Националне службе за запошљавање јер постоје и многобројне агенције за запошљавање, као и сајтови на којима се оглашавају слободна радна места.
posao
Фото: pixabay.com

Такав начин потраге за послом практично се обавља из фотеље јер су у огласу прецизно назначене све информације о томе шта је потребно да би се конкурисало – од степена стручности, потребног знања и вештина, до места где би се радило.

Такав начин оглашавања слободних радних места све је чешћи јер послодавцима омогућава да више људи види и прочита оглас, а онима који траже посао обезбеђује добар увид у то које компаније траже раднике и који се услови нуде... и у прилици су да конкуришу на више огласа.

Већ деценију и по на сајту за запошљавање Poslovi.infostud оглашавају се слободна радна места, а из године у годину расте број огласа.

Тако их је у односу на 2015. годину лане било готово трећину више, тај тренд је настављен и ове године, а по речима пи-ара тог сајта Милоша Туринског, ове године било је око 7.000 огласа више него лане.

Прошле године је на нашем сајту било око 24.000 огласа за слободна радна места, а до сада је расписана око 31.000 конкурса, каже Турински.

Ове године је, рекао је даље наш саговорник, на огласе објављене на нашем сајту конкурисало око 2.335.000 људи, што практично значи да се на сваки оглас, у просеку, јави око 100 људи, а слично је било и лане.

Он напомиње да има неколико занимања за која се непрестано расписују огласи.

Ове године послодавци су најчешће тражили кадрове за рад у трговини, потом комерцијалисте, админстративне раднике, магационере и возаче, а за та радна места се и највише конкурисало. Турински указује и на то да су кадрови из ИТ сектора и даље веома тражени и да су огласи за запошљавање ИТ стручњака веома чести.

И ове године, баш као и прошле, указује наш саговорник, најтраженија занимања из ИТ сектора била су – JAVA програмер, .NET девелопер, PHP програмер, IOS девелопер и андроид девелопер.


Приватни послодавци најчешћи оглашавачи

Преко сајта Poslovi.infostud потребу за радном снагом најчешће оглашавају приватни послодавци, а тај процентат достиже чак 95 одсто. 

Колико је оних који су конкурсали за посао преко сајта Послови.инфостуд и добило посао захваљујући томе, не може се прецизно рећи, указује Милош Тирински, али свакако није мали. 


Међу најтраженијим кадровима који су послодавцима били потребни лане били су кувари, ауто-механичари, фризери, инжењери електротехнике и возачи, а за те послове расписано је доста огласа. Иако за сада још нема коначне статистике за ову годину, слободно би се могло рећи да кадрови с тим занимањима недостају, да су и даље веома тражени.

И ове године је за запошљавање на тим позицијама било много конкурса и извесно је да ће потрага за попуну радних места онима који поседују те струке и знање бити у врху.

Понуда слободних радних места преко сајта Poslovi.infostud је различита и кад је у питању стручна спрема, као и врста занимања.

Прошле године је за око 60 одсто понуђених радних места кандидатима била потребна средња стручна спрема, а на огласе је конкурисало више од 55 одсто оних с факултетском дипломом.

На том сајту значајан део огласа – око четвртина – је на енглеском језику, а добро знање тог језика је и један од основних услова да би се, уз поседовање стручног знања из различитих области за које је расписан оглас, уопште конкурисало за добијање посла. 

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести