У Кули први агроенергетски пројекат на Балкану

БЕОГРАД: Финтел Енергија и њена партнерска компанија МК група најавили су велику иновацију у Србију и регион - Агросолар Кулу, први агроенергетски пројекат у нашој земљи и на Балкану, који ће бити и највећи у Европи.
solarni panel, pixabay
Фото: Pixabay

Вредност инвестиције је 340 милиона евра, а реализоваће се на територији општине Кула.

Почетак пројекта Агросолар Кула планиран је за април 2022. године, док ће реализација трајати нешто више од годину дана.

Финтел Енергија и МК група ће тиме, како је наведено у заједничком саопштењу, потврдити своју лидерску позицију како у производњи енергије из обновљивих извора, тако и у пољопривредно-прехрамбеном сектору.

Агроенергетика подразумева технолошко решење које омогућава једновремену производњу пољопривредних усева и енергије из сунчеве светлости на истој површини.

Иновативна примена соларних панела у комбинацији са вегетацијом прави такву микроклиму која, са једне стране, подиже продуктивност пољопрвиредне производње, а са друге ефикасност производње енергије.

Добра страна је и смањена емисија угљеника и потрошња воде за наводњавање.

При томе, МК група се одлучила за органску пољопривреду на земљишту где ће пројекат бити имплементиран, тако да неће бити коришћени пестициди, хербициди, нити вештачка ђубрива.

"Паметна пољопривреда и зелена енергија су одавно у фокусу, а пројекат Агросолар се базира управо на њиховој синергији. Овим системом постиже се и оптимизација употребе земљишта и његова максимална искоришћеност, и то уз позитиван утицај на животну средину. Зато је ова пионирска инвестиција Финтел Енергије и МК група од великог значаја за одрживи развој пољопривреде и производње енергије из обновљивих извора. Очекујемо да ће генерисати снажну додатну вредност за оба сектора", рекао је генерални директор Финтел Енергије Тициано Ђованети.

Пројекат ће у иницијалној фази обухватити 700 хектара земљишта у Кули, подељених на седам зона за различите органске усеве чија ће производња бити могућа чак 11 месеци у години.

На приближно трећини укупне површине биће постављени соларни панели у правилним редовима и међусобним размаком између редова за обављање предвиђених пољопривредних радова.

Годишња планирана производња зелене енергије је око 832 гигават сати, што задовољава потребе око 200.000 домаћинстава.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести