Табаковић: Србија показала умеће да очува инвестиционо окружење

БЕОГРАД: Снажно интересовање међународних инвеститора за улагање у хартије Републике Србије на рок од 12 година, потврђује чињеницу да је Србија и у веома турбулентном кризном периоду показала умеће и знање да очува стабилност и уравнотежено инвестиционо окружење, оценила је вечерас гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.
tabakovic, tanjug
Фото: Јоргованка Табаковић, фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Истакла је да је успешно изграђена и очувана макроекономска стабилност у претходним годинама, резултирала поверењем инвеститора у континуитет добрих економских политика, чак и у периоду великих изазова за глобалну економију.

Република Србија је данас на међународном финансијском тржишту емитовала дванаестогодишњу еврообвезницу у еврима у износу од једне милијарде евра, по купонској стопи од 1,65 одсто и стопи приноса од 1,920 одсто.

Ово је обвезница најдуже рочности коју је наша земља до сада емитовала на међународном тржишту, а изузетно интересовање међународних инвеститора представља још једну потврду њиховог поверења у дугорочну одрживост добрих економских перформанси и очување макроекономске стабилности Републике Србије, саопштено је из кабинета гувернера НБС.

Додаје се да је тражња инвеститора током данашње аукције била 3,5 пута већа у односу на реализацију.

Делегације Народне банке Србије и Министарства финансија су током дана обавиле низ успешних разговора са међународним инвеститорима и финансијским институцијама, захваљујући чему је на данашњој аукцији интересовање за српским еврообвезницама показало готово 200 еминентних инвеститора из целог света.

Тиме је постигнута значајна диверсификација инвеститорске базе, а део прикупљених средстава биће искоришћен за отплату постојећих дугова, док би други део служио за обезбеђење наставка раста наше економије, при чему ни у једном тренутку неће бити доведена у питање одрживост јавног дуга.

Високо интересовање инвеститора забележено је упркос повећаној неизвесности на међународним финансијским тржиштима у претходних неколико недеља, која је у највећој мери узрокована повећањем глобалних инфлационих очекивања - приноси на реперне америчке и европске обвезнице дужих рочности су од почетка године забележили значајно повећање, достижући највише нивое још од преткризног периода.

Ипак, значајна тражња инвеститора за српским еврообвезницама омогућила је да се делегација Србије током аукције значајно смањи трошкове финансирања (за чак 35 базних поена, односно 0,35 п.п.).

Србија је данас на међународном тржишту остварила стопу приноса која се може мерити са појединим земљама чији је кредитни рејтинг инвестиционог ранга. То показује да тржишни учесници чврсто верују да и Србија припада овој кредибилној групи земаља. Данашња купонска стопа од 1,65 одсто на обвезницу рочности од 12 година представља још већи успех него купонска стопа од 1,50 одсто коју смо 2019. остварили на обвезницу рочности од 10 година, а несразмерно боља од доларског дуга који је наслеђен и чија је купонска стопа била енормно високих 7,25 одсто, нагласила је гувернерка.

Данас постигнута стопа финансирања у складу је с просечним приносима по којима се тргује еврообвезницама Румуније упоредиве преостале рочности (земља инвестиционог рејтинга и чланица ЕУ).
Успешна емисија еврообвезнице, упркос амбијенту повећаних неизвесности на глобалним тржиштима, представља резултат годинама присутне монетарне, фискалне и финансијске стабилности, која је нашу земљу учинила отпорном на изазове који долазе из екстерног окружења, наводи Табаковић.

Кризни амбијент, узрокован глобалном пандемијом вируса корона, који је посебно погодио глобалну економију у 2020. години, представљао је важан тест одговорности за креаторе економских политика, који су Народна банка Србије и Влада Србије успешно положили, због чега сам сигурна да ћемо из актуелне глобалне кризе изаћи са додатно оснаженим кредибилитетом и угледом међу међународним економским актерима, закључила је гувернерка Табаковић.

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести