Стабилан курс обезбеђује контролу инфлације и инвестиције

БЕОГРАД: Директор Сектора монетарних и девизних операција у Народној банци Србије (НБС) Никола Драгашевић рекао је данас да се централна банка и влада труде да својим мерама утичу на смањивање инфлације која је увезена и последица је кризе и рата у Украјини.
dinar, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Референтна каматна стопа је за сада подигнута за два процентна поена и у четвртак ћемо имати нову седницу Извршног одбора НБС на којој ће се одлучивати о томе. НБС је повећање референтне каматне стопе успела у потпуности да пренесе на новчано тржиште, односно монетарна трансмисија је у потпуности успела, тако да су реаговале каматне стопе на новцаном тржишту и у релном сектору с циљем смањивања инфлације", рекао је Драгашевић за РТС.

Поновио је да је инфлација увезена, али да се држава труди да на сваки начин ограничи њено дуго трајање и даљи раст, НБС кроз курс и пооштравање монетарних услова, а влада кроз ограничавање цена основних производа и деривата.

Драгашевић је оценио да је релативна стабилност курса допринела да од јесени 2013. године па све до половине 2021. године, када су почели криза и инфлација на светском нивоу, у Србији имамо ниску и стабилну инфлацију и да држимо цене на ниском нивоу.

"То је једна од ствари којом су НБС, влада и председник Србије допринели да економска ситуација и показатељи у земљи буду што бољи, а тако смо спремно дочекали и ову кризу.

Додао је да је други елемент те стабилности решавање питања проблематичних кредита, јер они оптерећују кредитну активност банака, односно подижу каматну стопу по основу кредитног ризика.

"Сада је стопа проблематичних кредита свега мало изнад три одсто, а стабилан курс је основ за предвидиво инвестиционо окружење и инвеститори, домаћи и страни, могу да се посвете свом послу и доприносе даљем развоку економије", навео је Драгашевић.

Нагласио је да су стране диркетне инвестиције годинама биле више него довољне да покрију дефицит платног биланса и да чак и у овој години кризе и неизвесности бележе изузетно вискок раст и и повољна кретања.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести