Српска ракија на кинеском тржишту

СЈАМЕН: Српска дестилерија “Зарић” и кинеска компанија “Голден деј” закључиле су данас уговор вредан милион долара о извозу ракије српског произвођача у Кину, а споразум о сарадњи потписан је у оквиру Међународног кинеског сајма инвестиција и трговине ЦИФИТ 2019 у Сјамену, у кинеској провинцији Фуђијен.
rakija
Фото: pixabay.com

Потписивању уговора присуствовао је министар рударства и енергетике Александар Антић, као члан делегације Србије на ЦИФИТ-у, који је постигнуту сарадњу српске и кинеске компаније оценио као сјајну вест, посебно за привреднике из Србије који се баве прехрамбеном индустријом.

Антић је оценио да је Србија на прави начин искористила прилику коју су јој пружили кинески домаћини одабравши је за почасног госта ЦИФИТ-а, и да су српски привредници "разумели Кину и њено тржистсте и да су направили добре контакте".

“Верујем да ће контакти и састанци које су на ЦИФИТ-у имали наши привредници и наша делегација уродити плодом и да ћемо као резултат имати нове пословне аранжмане”, рекао је Антић после потписивања уговора српске и кинеске компаније.

Додао је да су представници 20 српских компанија, међу којима су и четири кинеске које послују у Србији, на највећем кинеском сајму инвестиција и трговине оствариле више стотина контаката с разним кинеским и другим компанијама.

"Нашсе компаније су имале прилику да виде с каквим поштовањем се наши кинески пријатељи односе према Србији. Мислим да ће то наше бизнисмене охрабрити да с више агресивности и оптимизма покушају да нађу своје место на кинеском тржишту које је све захтевније", рекао је Антић, уз оцену да српске компаније имају квалитет који могу да понуде кинеском тржисту.

Нагласио је да је ЦИФИТ у прва два дана посетило око 100.000 људи, као и да је велики број посетилаца прошао кроз павиљон Србије.

Антић је навео да је делегација Србије током сајма у Сјамену имала и велики број билатералних састанака с кинеским домаћинима, пре свега са челиницима провинција Сијамен и Фуђијен у којој је седиште компаније Зиђин, која је власник РТБ Бора.

Додао је да је српска делегација присуствовали и пословном брифингу с представницима 450 кинеских и других компанија које су имале прилику да чију каква је инвестиционе клима у Србији.

"Начин на који су људи из Зиђина, ХБИС-а, Линглонга и ЦРБЦ-а говорили о Србији, била је најбоља препорука. Они су много боље од нас говорили зашто треба улагати у Србији и колико су добродошли у насој земљи", казао је Антић

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести