Синдикат Фијата: Нова перспектива за раднике и за кооперанте

КРАГУЈЕВАЦ: Председник Самосталног синдиката Фијата Саша Ђорђевић рекао је Танјугу после састанка са извршним директором компаније Стелантис Карлосом Таваресом да су разматрани планови за будуће пословање фабрике.
fijat 500
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

Како је истакао, у питању је први иницијални састанак, на коме је истакнуто да компанија планира у наредном периоду велика улагања у крагујевачку фабрику.

Ђорђевић сматра да је то свакако нова перспектива за све запослене, али и за кооперанте.

„Прелаз са класичних бензинских и дизел мотора на електрични условљава техничко-технолошко усавршавање и прилагођавање таквом послу у фабрици, што значи да ће у наредном периоду фабрика морати да се опрема, али и да се запослени обучавају и усавршавају. До почетка производње, који је најављен за 2024. годину управо ће се на томе радити. Ми смо компанија која ће прећи директно са аутомобила са унутрашњим сагоревањем на електро-погон, дакле прескочили смо ону степеницу хибридног модела, што само по себи говори да је компанија спремна да овде озбиљно улаже и да рачуна на запослене који већ имају искуства", рекао је Ђорђевић.

Навео је да је то велика ствар за све запослене и да ће се тек у наредном периоду говорити о платама, које би требало да буду веће него до сада, имајући у виду да ће запослени бити више ангажовани.

„Ми на данашњем састанку нисмо причали о зарадама и броју запослених, ово је био само иницијални састанак и упозанавање са приликама у фабрици. Када дођемо ближе почетној производњи новог модела, пре оне масовне производње, сигурно да ове плате које су до сада биле неће остати исте. Са већим упошљавањем и са већим бројем радних дана, то ће се одразити и на зараде запослених, што ће у наредном периоду који је пред нама бити реална ствар", казао је председник јединог репрезентативног синдиката у Фијату, који има преко хиљаду чланова.

У овом тренутку у крагујевачкој фабрици аутомобила ради око 2.200 запослених.

„Шта ће бити у наредном периоду, видећемо још, али се надам да ће компанија али и ми у синдикату да урадимо све да овај транзициони-технолошки период прође са што мање проблема по запослене", навео је Ђорђевић.

Радници Фијата данас су после дуже паузе имали један радни дан, а већ од сутра поново су на плаћеном одсуству до даљег. Према речима председника Самосталног синдиката у наредном периоду производиће се и даље Фијат 500Л, према потребама тржишта.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести