Савет: Раст БДП на крају године 3,5 одсто

БЕОГРАД: Текућа година би према предвиђањима, требало да буде завршена растом БДП од 3,5 одсто, а тржиште рада за сада не показује знаке рецесије, речено је данас на седници Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа, којом је председавала премијерка Србије Ана Брнабић.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Како је саопштено из Владе Србије, на седници су анализирани постигнути резултати у привредним областима у прва три квартала 2022. године које утичу на БДП, сагледана актуелна ситуација у енергетском сектору и разматрани кораци које треба предузети како би раст БДП до краја године био подстакнут.

На седници је посебно размотрено стање у сектору енергетике и анализирана тренутна ситуација у свету и Европи, као и мере које је неопходно предузети у Србији како би се оствариле значајне уштеде и ублажиле негативне последице.

Закључено је да је неопходно применити прво краткорочне мере и стимулисати грађане да штеде струју, затим оформити радне групе у свим секторима Привредне коморе Србије које би у што краћем временском периоду припремиле предлоге за уштеду, као и размотрити начине да се дође до решења за смањење губитака на електричној мрежи.

Када је реч о спољнотрговинској размени, и поред тешке економске ситуације у свету и окружењу, она је у односу на 2021. годину врло солидна.

Посебан акценат на седници стављен је и на пољопривредну производњу и производњу хране.

Констатовано је да је род сунцокрета изузетан, а да је тренутно отежана берба кукуруза због временских услова.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести