Руски Новатек одустаје од тражења нафте у Црној Гори

БЕОГРАД: Власник руске компаније "Новатек" Леонид Михелсон најавио је да ће се та компанија постепено повући из пројекта истраживања нафте и гаса у црногорском подморју, који ради у конзорцијуму са италијанским "Енијем", преносе данас подгоричке Вијести, позивајући се на руски портал 1 прајм.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Прецизира се да је Михелсон планове за постепено повлачење саопштио новинарима на Источном економском форуму у Владивостоку.

Вијести наводе да Министарство капиталних инвестиција Црне Горе није одговорило на питање овог медија да ли га је концесионар информисао званично о повлачењу и о разлотима таквог потеза.

Преноси се да, уколико италијанско-руски конзорцијум “Ени-Новатек” изаде у потпуности из пројекта истраживања нафте и гаса у црногорском подморју код Улциња, влада има право да активира банкарску гаранцију од 12 милиона евра за незавршен посао, а ако у послу остане компанија "Ени", она треба да нађе новог партнера за наставак пројекта.

Вијести подсећају да је влада у Подгорици са овим конзорцијумом закљуцила 2016. године уговор о концесији за истраживање и производњу нафте и гаса који се односи на четири локације у подморју код Улциња.

Конзорцијум је одрадио прошле године истражно бушење које је показало да производња угљоводоника неће бити могућа, јер је бушотина сува, пишу Вијести, и додају како је "Ени-Новатек" по уговору обавезан да након прве фазе уђе у другу, где треба да уради бушење друге, плиће, гасне бушотине на дубини од 1.500 метара.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести