Путин: Украјинско жито завршило у ЕУ, не код сиромашних

МОСКВА: „Готово целокупна количина жита која је извезена из Украјине завршила је у земљама ЕУ, а не у земљама у развоју или сиромашним државама”, изјавио је председник Русије Владимир Путин на Источном економском форуму који се одржава у Владивостоку.
vladimir putin
Фото: Russian Presidential Press Service via AP

Он је напоменуо да је Русија, заједно са Турском, учинила све да украјинско жито буде извезено, преноси Спутњик.

„Резултат: Ако изузмемо Турску као земљу посредника, онда се све, скоро све жито које се извози из Украјине, шаље не у земље у развоју и најсиромашније земље, већ у земље ЕУ. У оквиру Светског програма за храну УН, који и предвиђа пружање помоћи онима државама којима је то најпотребније, била су натоварена само два брода. Истичем, два од 87. У њима је било извезено 60.000 тона хране од два милиона тона. Само три одсто је било послато у земље у развоју“, рекао је Путин.

"Можда би требало ограничити извоз пшенице из Украјине. О томе ћу се посаветовати са Реџепом Тајипом Ердоганом", додао је он.

Како је истакао, најсиромашније земље губе приступ основним намирницама јер их развијене земље купују, њихова куповина у великим количинама изазива раст цена, рекао је руски председник

По његовим речима, 345 милиона људи већ пати од недостатка хране, што је 2,5 пута више у поређењу са 2019. годином.

Западне санкције последица опадања доминације САД

„Опадање глобалне доминације Сједињених Америчких Држава повезано је са убрзањем политике санкција запада, изјавио је руски председник Владимир Путин данас на пленарној седници Источног економског форума.

„Катализатор ових процеса санкција био је пад доминација САД у глобалној економији и политици, као и тврдоглава неспремност, па чак и неспособност западних елита да сагледају, прихвате објективне чињенице“, рекао је Путин на скупу у Владивостоку, преноси ТАС С.

Он је навео да санкције које су увеле западне земље представљају претњу за цео свет.

„Пандемија је замењена новим глобалним изазовима који представљају претњу за цео свет. Мислим на лудило Запада са санкцијама, на његове агресивне покушаје да наметне модел понашања другим земљама, лишавајући их суверенитета и потчињавајући их својој вољи“, саопштио је руски председник,наводи ТАС С.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести